Ponedjeljak, 25 Septembra, 2023

Osvrt na sukob Šmit/Dodik: Neka idu u …!

Najčitanije objave

U srcu Balkana, politički konflikt dosegnuo je neslućene razmjere, pretvarajući se u spektakl koji privlači pažnju svih nas koji živimo u ovom “crnom vilajetu”.

Živimo jeftini triler koji nas može koštati glave. Pratimo bez daha sukob Dodika i Šmita. Svjedočimo lažima pogubljenog “švabe” i primitivizmu nacio-seratoru “velikog srbende”.

Šmitova nemoć da se suoči s Dodikom i njegovom zabranom posjete RS-u ozbiljno je uzdrmala njegov integritet i autoritet ne samo u BiH već i u međunarodnoj zajednici. Mnogi bh. mediji komentiraju da je Šmit pokušavao popraviti svoj ugled i povratiti povjerenje građana Bosne i Hercegovine gostujući na televiziji N1. No, čini se da taj potez nije donio željeni učinak.

S druge strane, Dodik, notoran po svojoj primitivnoj retorici, riskira sve više u ovoj suicidnoj nacionalističko-političkoj drami. Najava tužbe protiv Šmita pred Sudom Bosne i Hercegovine, koji i sam ne priznaje, svjedoči o njegovoj pogubljenosti. Dodikove (re)akcije sve više guraju granice i ne pružaju ni milimetar manevra za melanholičnu međunarodnu zajednicu koja ga može (ali neće) otpuhati kako komarca.

Ova priča nije samo politički sukob, već i duboka slika podjela koje muči Bosnu i Hercegovinu I Balkan već stoljećima. Balkan ostaje ukorijenjen u etničkim i političkim napetostima koje često rezultiraju krvavim sukobima.
Šmitova pojava na televiziji N1 bila je pokušaj da se opravda pred bh. javnošću i pokuša popraviti dojam da nije samo “visoki predstavnika za Bošnjake” (mada, ruku na srce, to i jeste) i da se nemoćno povlači pred Dodikovim odlučnim stavom. Njegovi argumenti nisu bili dovoljni da mu povjerujemo.

S druge strane, Dodik, unatoč sve primitivnoj retorici, ne može zanemariti sve oštrije poglede međunarodne zajednice. Onog trenutka kada njegova politika postane prevelik teret za uspavane evropske državnike i nadrndane briselske birokrate, istog tog trenutka će Dodik postati “politička historija”.

Kada će to (i hoće li) biti?

Sasvim nam je svejedno! Neka ide na račun ovih 30 godina izgubljenih života, melanholije, crnila, totalne moralne i duhovne propasti.

Neka idu u ….!

Najnovije objave