Utorak, 25 Juna, 2024

NOVE GLAVOBOLJE ZA DODIKA: RS gubi oko pola milijarde KM

Najčitanije objave

Energetski sektor u manjem bh. entitetu Republika Srpska suočava se s ozbiljnim finansijskim izazovima zbog nedavno izgubljenih arbitražnih sporova. U 2024. godini, RS definitivno je poražena u dva takva spora, što će rezultirati isplatom značajnih iznosa slovenačkim kompanijama, te se sada suočava s mogućnošću novog spora s Hrvatskom.

Prvo, treba istaći gubitke koji su već nastali. Arbitražno vijeće u Londonu odbacilo je zahtjev entiteta da se poništi arbitražna odluka kojom je RS bila obavezana da isplati 90 miliona KM odštete slovenačkoj kompaniji “Vijadukt”. Ovaj zahtjev odnosio se na raskid ugovora o koncesiji za izgradnju hidrocentrala na Vrbasu, što je rezultiralo arbitražnim postupkom podnesenim još 2016. godine.

Drugi poraz RS-a odnosi se na dugogodišnji spor između ugljevičkog preduzeća i slovenačke elektroprivrede, u kojem je traženo da Rudnik i termoelektrana Ugljevik isplate 67 miliona evra na ime neisporučene trećine proizvedene električne energije. Ovaj spor završen je potpisivanjem tri ugovora, što obavezuje RS da plati iznos od 131 milion KM, uz dodatnih 116 miliona KM kamata.

Sada RS prijeti novi spor s Hrvatskom, zbog kojeg bi mogla izgubiti dodatnih 200 miliona KM. “Hrvatska elektroprivreda” (HEP) traži odštetu od RiTE Gacko na ime neispunjavanja obaveza isporuke struje, što potencijalno može pokrenuti još jedan dugotrajan arbitražni proces.

Ovi finansijski udarci ozbiljno ugrožavaju stabilnost energetskog sektora RS-a. Ekonomisti upozoravaju da će gubitak ovih sredstava biti teško nadoknadiv, te da bi se njima mogli pokrenuti novi projekti i poboljšati energetska infrastruktura. Takođe, ističu potrebu za istragom u slučajevima gdje se gube milioni maraka iz javnih energetskih preduzeća, kako bi se utvrdila odgovornost za nestanak sredstava i spriječile slične situacije u budućnosti.

Finansijski gubici od arbitražnih sporova naglašavaju važnost transparentnosti, odgovornog upravljanja i poštovanja ugovornih obaveza u energetskom sektoru RS-a kako bi se izbjegle daljnje štete i osigurala stabilnost ovog vitalnog sektora.

Najnovije objave