Utorak, 16 Jula, 2024

Naučnici su zabrinuti: Nešto se neobično događa sa Zemljom!

Najčitanije objave

Stručnjaci izražavaju duboku zabrinutost zbog promjena u rotaciji Zemlje koje proizlaze iz klimatskih promjena. Već dulje vrijeme znanstvenici su alarmirani zbog posljedica globalnog zagrijavanja, a istraživanja ukazuju na to da će klima do kraja stoljeća doživjeti značajne promjene širom svijeta.

Nedavno istraživanje objavljeno u časopisu Nature otkrilo je da topljenje ledenih pokrova na polovima Zemlje može izmijeniti njezinu rotaciju. To bi moglo dovesti do odgode dodavanja “skoka sekunde” globalnom vremenu, Koordiniranom univerzalnom vremenu (UTC), planiranom za 2026. godinu. Sada se taj dodatak možda neće izvršiti prije 2029. godine. Razlog tome je što se Zemlja brže okreće, što je posljedica topljenja ledenih pokrova i pratećeg smanjenja brzine rotacije Zemlje. To rezultira povećanjem kutne brzine čvrstog jezgra Zemlje.

Kao posljedica toga, topljenje ledenih pokrova može imati utjecaj na Zemljinu orbitu do te mjere da utječe na globalno mjerenje vremena. Posljedice na računalne mreže mogu biti značajne, utječući na različite sektore, od financijskih tržišta do industrija koje ovise o točnom vremenskom mjerenju.

Ovo predstavlja neviđeni problem jer se UTC prilagođava kada se mijenja rotacija Zemlje kako bi ostao usklađen s zvijezdama. Tijekom posljednjih 30 godina nekoliko je sekundi dodano globalnom satu, a sljedeći dodatak planiran je za 2026. godinu. Međutim, zbog utjecaja topljenja ledenih pokrova, dodatak će možda morati biti odgođen. Duncan Agnew s Kalifornijskog sveučilišta u San Diegu objasnio je: “Ako se nastave trendovi u rotaciji jezgre i drugih relevantnih fenomena, UTC će do 2029. godine zahtijevati negativnu prilagodbu kako je trenutačno definiran.” To postavlja izazov bez presedana za usklađivanje računalnih mreža i može zahtijevati promjene u UTC-u koje će biti potrebno implementirati prije planiranog roka. Agnew zaključuje: “Globalno zagrijavanje već utječe na globalno mjerenje vremena, a topljenje leda na polovima Zemlje moglo bi ubrzati taj proces, što predstavlja neviđeni izazov za usklađivanje vremena.”

Najnovije objave