Utorak, 16 Aprila, 2024

ŠIZOFRENI ZAKONI: Hajde da se reformišemo tako da smijemo zadržati skupe poklone!

Najčitanije objave

Bezobrazluk bosanskohercegovačkih političara prožima svaku fazu donošenja odluka, a to se posebno ističe u današnjem zakonu o sprečavanju sukoba interesa. Ovaj zakon, koji bi trebao biti ključni korak prema usklađivanju sa evropskim standardima, odražava duboko ukorijenjenu kulturu političkog nepoštenja i previdu interesa građana.

Hajmo se reformisati tako da političari smiju koristiti javne resurse za promociju stranke, zadržati skupe poklone, očigledno je bila vodilja ove reforme.

Prvo što privlači pažnju je brzina kojom su političari pokušali progurati zakon kroz parlamentarnu proceduru. Od trenutka kada je usvojen od strane Vijeća ministara do trenutka kada će biti razmatran u Parlamentarnoj skupštini, prošlo je svega nekoliko dana. Očito je da političari imaju više volje da žurno promijene zakonodavstvo nego da ga temeljito i pažljivo razmotre.

Najironičniji aspekt ovog zakona je to što se usvaja kao uslov za početak pregovora o pristupanju EU. Umjesto da predstavlja iskrenu posvećenost reformama i usklađivanju sa evropskim standardima, zakon o sprečavanju sukoba interesa postaje tek farsa kojom političari pokušavaju zadovoljiti međunarodne partnere, dok istovremeno zadržavaju svoju moć i privilegije.

Sadržaj zakona sam po sebi odražava bezobrazluk. Premda su predstavljene neke pozitivne promjene, poput uspostavljanja posebne komisije za sukob interesa i dalje su vidljiva popuštanja u odnosu na postojeći zakon. Na primjer, povećanje granice za prihvaćanje poklona ili ograničavanje sudjelovanja političkih stranaka u fondacijama koje primaju javna sredstva su samo kozmetičke promjene koje ne mijenjaju suštinu problema.

Dodatno, činjenica da su političke stranke na vlasti dogovorile sjedište buduće komisije u Istočnom Sarajevu, unatoč potrebi da reflektira ravnotežu i predstavlja sve narode BiH, samo dodaje gorčinu ovom zakonu. To jasno pokazuje da političari gledaju isključivo na svoje interese, umjesto na interese cijele zemlje.

Ovakvo ponašanje političara u Bosni i Hercegovini je sramotno i neodrživo. Građani zaslužuju transparentnu i odgovornu vlast koja će služiti njihovim interesima, a ne interesi političke elite. Bez stvarnih promjena u mentalitetu i djelovanju političara, Bosna i Hercegovina će ostati zarobljena u začaranom krugu korupcije i nepotizma, a njena perspektiva pristupanja EU će ostati samo neostvarena želja.

Najnovije objave