Utorak, 16 Aprila, 2024

OVO SIGURNO NISTE ZNALI: Da je Zemlja veličine Sunca avionom bi putovali…

Najčitanije objave

Svemir je nevjerojatno ogroman i pun iznenađujućih dimenzija. Da bismo shvatili tu veličanstvenost, prilagodili smo neke od najzanimljivijih podataka o svemiru u mjere koje su nam svakodnevno poznate. Evo kako bi izgledao svemir u našem poznatom svijetu:

1. Putovanje avionom kroz Sunce?
Zamislite da je Zemlja veličine Sunca – da bismo je obišli avionom, trebalo bi nam čak 202 dana neprekidnog leta. Usporedbe radi, obilazak Zemlje avionom traje oko 47 sati i 8 minuta.

2. Autoput do Sunca?
Kada bi postojao autoput od Zemlje do Sunca, putovanje automobilom trajalo bi oko 171 godinu bez zaustavljanja, vozite li brzinom od 100 km/h.

3. Mjesec, crne rupe i galaksije u našem dvorištu
Udaljenost od Zemlje do Mjeseca, kad bi bila samo 1 cm, Sunce bi nam bilo udaljeno oko 4 metra, a najbliža crna rupa čak 275.659 km. Širina Mliječnog puta, u tom proporcionalnom odnosu, bila bi oko 24.612.383 km.

4. Pluton kao zrno soli?
Kada bismo smanjili Pluton na veličinu zrna soli, Zemlja bi bila veličine loptice za stolni tenis, a Sunce bi bilo visoko oko 4,3 metra od tla, što je visina standardne sobe.

5. Svjetlost kao brzina automobila?
Ako bi brzina svjetlosti bila 100 km/h, putovanje od Zemlje do Proksime Kentauri, najbližeg zvjezdanog sustava, trajalo bi više od 4 godine.

6. Planeti kao kraća putovanja biciklom
Proporcionalno smanjenje udaljenosti unutar Sunčevog sustava omogućilo bi putovanje od Zemlje do Sunca na biciklu u samo jedan dan, dok bi najudaljeniji planeti bili samo nekoliko dana vožnje udaljeni.

7. Zvijezde kao neboderi?
Ako bi Sunce bilo veličine naranče, Zemlja bi bila teško vidljiva, a najveće poznate zvijezde bile bi velike kao neboderi.

8. Prekratak galaktički promet?

Da bi Mliječni put bio pređen za 100.000 koraka (prosječan korak od 0,75 metara), svaki bi korak predstavljao nevjerojatnih 1.000 svjetlosnih godina.

9. Putovanje kroz Sunčev sustav na pješačkim stazama?
U ovoj usporedbi, zamislimo da je Sunce veličine prosječne naranče, Zemlja veličine loptice za stolni tenis, a svjetlost putuje brzinom automobila na autocesti. S obzirom na ove proporcije, putovanje od Zemlje do Neptuna, najudaljenijeg planeta u našem Sunčevom sustavu, trajalo bi nekoliko dana hoda. Ova analogija pomaže u shvaćanju koliko je Sunčev sustav zaista velik u odnosu na objekte koje svakodnevno poznajemo.

10. Nestvarni UY Scuti
Najveće nama poznato nebesko tijelo je UY Scuti, crveni nadgigantni zvijezda u sazviježđu Labud. Kada bi Zemlja bila veličine ping pong loptice, UY Scuti bi bio nekoliko miliona puta veći od Mount Everesta. Putovanje avionom oko cijelog promjera UY Scuti, neprekidno, sa oko 1000 km na sat, bi trajalo oko 178 godina.

Najnovije objave