Utorak, 25 Juna, 2024

Zna li hudi Milorad da se domovina ne prodaje?!

Najčitanije objave

Milorad Dodik, samoproglašeni čuvar interesa Republike Srpske, šokirao je javnost svojom nedavnom ponudom Bošnjacima: dva milijarde KM i besplatno Srebrenicu u zamjenu za mirno razgraničenje. Ova izjava, izrečena na televiziji Face, ne samo da je uvredljiva već je i duboko problematična iz više aspekata.

Prvo i najvažnije, Dodikova ponuda odražava njegovu vlastitu percepciju o sebi kao despota Republike Srpske, koji ima apsolutno pravo na raspolaganje imovinom RS-a, čak i kada je u potpunosti pokradena. No, da li Dodik zaista razumije da domovina nema cijenu? RS nije privatno vlasništvo, već zajedničko nasljeđe svih građana Bosne i Hercegovine, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost.

I dok Bosanci i Hercegovci čvrsto vjeruju da njihova domovina ne može biti prodana, Dodikova izjava možda šalje signal međunarodnoj zajednici da je spreman na trgovanje teritorijem RS-a, za svega dvije milijarde KM…

Drugo, moralni nivo ovakvog političkog pristupa je sablasna, a nedostatak poštovanja prema žrtvama Srebrenice i njihovim porodicama je očigledan. Pokušaj zamjene novcem za patnju koju su Bošnjaci pretrpjeli u Srebrenici je potpuno neprihvatljiv i pokazuje nedostatak empatije i moralne osjetljivosti.

Dodikova kriminalna prošlost dodaje još ironije ovim izjavama. Osoba koja se suočava sa sudskim postupcima zbog svojih kriminalnih djela nema moralno pravo da dijeli lekcije o pravdi i dostojanstvu.

U konačnici, Dodikova ponuda je sramotna za pravdu, dostojanstvo i sve one koji se zalažu za istinsko pomirenje i pravdu u Bosni i Hercegovini. Dok političari poput Dodika igraju svoje igre sa životima i dostojanstvom ljudi, BiH će biti osuđena na patnju i podjele.

Sad još čekamo Čovića da pita: “A gdje sam ja tu?”, pa da bh. političko ludilo bude na svom nivou.

Najnovije objave