Utorak, 16 Aprila, 2024

Trojka kod Senada: 21. mart je ključan (VIDEO)

Najčitanije objave

Lideri stranaka Trojke, Elmedin Konaković (NiP), Nermin Nikšić (SDP) i Edin Forto (NS), bili su gosti na televiziji FACE kod Senada Hadžifejzovića.

Edin Forto je izjavio da otvaranje pregovora znači spas za Bosnu i Hercegovinu.

– Nakon agresije na Ukrajinu, EU je promijenila stav prema proširenju. Morali smo ispuniti domaću zadaću. Lako je reći: “Evo NATO-a na Drini”, rekao je Konaković.

Na pitanje o mogućim zahtjevima Nizozemske i Danske za dodatne uvjete, Konaković je istaknuo:

– Očekujem da će biti donesena odluka 21. marta. Sve drugo bilo bi pogrešno za EU.

Forto je naglasio da je Konaković u stalnom kontaktu s članicama EU koje trebaju donijeti odluku.

– 21. mart je politička odluka. Za političku odluku potrebno je da svi čuju našu priču. Neće se dogoditi bez prave diplomatske ofanzive. Idemo raditi sve do posljednjeg trenutka kada se bude dizala ruka, poručio je Forto.

Na pitanje voditelja o mogućem pokušaju opstrukcije od strane Dodika i Čovića, Forto je odgovorio:
– Preporuka je poslana! Oni su sastavni dio onoga što smo izglasali! Ne vjerujem da bi aktivno pokušavali srušiti ono što smo već dobili!

Hadžifejzović je upitao Nikšića “šta ste dali Dodiku da bude ovako susretljiv?”.

– Dali smo zeleno svjetlo za otvaranje pregovora!, rekao je Nikšić.

Na pitanje o zakonu o sudu, koji još uvijek nije usvojen, a postavljen je kao uvjet, Konaković je rekao:

– Sada je skrining magnetna rezonanca. Iako nismo dobili zakon o sudovima, isporučili smo mnoge stvari koje nisu bile uvjet. Za BiH nema alternative, naši političari ne razumiju EU.

Forto je naglasio da je preporuka Europske komisije poslana, a da su Dodik i Čović bili sastavni dio onoga što je izglasano te da ne vjeruje da bi sada pokušali srušiti postignuto.

Hadžifejzović je upitao što je Trojka dala Dodiku da bude tako susretljiv, a Nikšić je rekao da su dali zeleno svjetlo za otvaranje pregovora.

– Ne bih rekao da Dodik nije dobio ništa, svi smo dobili kao BiH. Dobili smo priznanje od EU, imamo kompromis – rekao je.

Na pitanje kada će krenuti u ofanzivu, Nikšić kaže da je ono što su dosad učinili doprinos njihovoj politici.

– Možemo ništa ne raditi, baviti se populizmom i na kraju nas neće biti nigdje. Mi smo se opredijelili za ovu aktivnu politiku pregovaranja, smatram da je to veliki posao – poručio je Nikšić.

Konaković je podsjetio na riječi Dodika o neuspjehu suradnje sa SDA te istaknuo promjene koje je Trojka donijela.

Dodao je da je njihova politička borba olakšala pravosuđe, navodeći primjer suđenja premijeru FBiH i oslobađanje od pritiska.

Najnovije objave