Utorak, 25 Juna, 2024

OTKRIĆE STOLJEĆA: Arheolozi otkrili tajanstveni tunel ispod hrama u Taposiris Magna

Najčitanije objave

U drevnom razrušenom gradu Taposiris Magna, arheolozi su otkrili prostrani tunel koji su stručnjaci nazvali “geometrijskim čudom”. Tunel je otkriven 13 metara ispod površine zemlje tijekom trajnih iskopavanja hrama. Visok 2 metra, ovaj tunel proteže se nevjerojatnih 1.305 metara kroz vapnenac.

Prema egipatskom Ministarstvu turizma i starina, dizajn tunela podsjeća na Eupalinov tunel, akvadukt iz 6. stoljeća pr. Kr. na grčkom otoku Samosu, koji se također smatra inženjerskim čudom. I tunel u Taposiris Magna pokazuje jednaku impresivnost. Iako je njegova svrha još uvijek nepoznata, dijelovi tunela su potopljeni vodom. Arheologinja Kathleen Martinez, koja istražuje Taposiris Magna od 2004. godine u potrazi za izgubljenom grobnicom Kleopatre VII, vjeruje da bi ovaj tunel mogao pružiti ključne tragove.

Povijest Taposiris Magne seže do 280. pr. Kr., kada ju je osnovao Ptolemej II, sin slavnog generala Aleksandra Velikog i predak Kleopatre. Vjeruje se da je hram posvećen bogu Osirisu i njegovoj kraljici, boginji Isis, s kojom je Kleopatra imala snažnu povezanost. Figurice Isis, kao i novčići s imenima i likovima Kleopatre i Aleksandra Velikog, pronađeni su u tom području.

Buduća istraživanja mogla bi otkriti više informacija o tome vodi li ovaj tunel do davno izgubljenih grobnica. Sljedeći koraci uključuju istraživanje obližnjeg Sredozemnog mora. Između 320. i 1303. godine n.e., serija potresa pogodila je obalu, uzrokujući urušavanje dijela hrama koji je zatim potonuo u more.

Prethodna iskopavanja otkrila su mrežu tunela koja se proteže od jezera Mariout do Sredozemnog mora. Tunel je već otkrio neka blaga, uključujući pravokutni blok vapnenca i komade keramike. Godine 2009., tadašnji ministar za starine Zahi Hawass izjavio je: “Ako otkrijemo grobnicu Kleopatre i Marka Antonija, to će biti najvažnije otkriće 21. stoljeća. Ako ne, već smo napravili značajna otkrića ovdje, unutar i izvan hrama.”

Ovo otkriće potiče nadu da bi se mogla otkriti grobnica Kleopatre VII, koja bi bacila novo svjetlo na povijest jednog od najpoznatijih parova starog svijeta.

Najnovije objave