Utorak, 25 Juna, 2024

Vatromet u Iranu: Iranci slave smrt predsjednika Ebrahima Raisia (VIDEO)

Najčitanije objave

Pad helikoptera u kojem je poginuo iranski ultrakonzervativni predsjednik Ebrahim Raisi izazvao je val reakcija među Irancima, kako u domovini tako i u dijaspori. Mnogi su vijest o njegovoj smrti dočekali sa slavljem.

Reakcije u Iranu
Državni mediji u Teheranu prekinuli su redoviti program kako bi prikazivali molitve za Raisija diljem Irana. No, društvene mreže ispričale su drugačiju priču. Na platformama poput Twittera, mnogi Iranci dijelili su videozapise i fotografije slavlja.

Iran International objavio je snimku vatrometa u Iranu. Na jednoj snimci čuje se glas stanovnika Teherana koji govori: “Proslavimo dobre vijesti o padu helikoptera Ebrahima Raisija.” Drugi videozapisi prikazuju Irance kako slave vatrometom nakon vijesti o smrti predsjednika.

Povećana prisutnost Iranske Nacionalne Garde
Zbog mogućih nemira, iranska nacionalna garda povećala je svoju prisutnost u gradovima diljem zemlje. Strahuje se od mogućih pobuna koje bi mogle uslijediti nakon smrti predsjednika.

Raisi kao simbol represije
Ebrahim Raisi bio je poznat kao jedan od najkonzervativnijih predsjednika u povijesti Irana. Njegova uloga u brutalnom pravosudnom sustavu, posebice kao član ozloglašenog ‘Panela smrti’, donijela mu je nadimak ‘koljač iz Teherana’. Tisuće političkih zatvorenika poslano je na vješala pod njegovim nadzorom.

Jonathan Harounoff, izraelski i iranski novinar i analitičar, istaknuo je kako je Raisi postao sinonim za sve što protivnici Islamske Republike preziru: korupciju, loše gospodarenje, inflaciju, nezaposlenost, strogu cenzuru i teške kazne za političke neistomišljenike.

Reakcije aktivista
Aktivistica za prava žena, Masih Alinejad, proglasila je dan pada helikoptera “Svjetskim danom helikoptera” i izjavila kako je ovo “jedina nesreća u povijesti nakon koje će svi biti zabrinuti ako je netko preživio.”

Na društvenim mrežama poput Twittera, prikazani su snimci Iranca koji plešu nakon vijesti o helikopterskoj nesreći. U Londonu su ljudi izašli na ulice ispred iranskog veleposlanstva, gdje su plesali i slavili.

Šale i glasine
Jedna od šala koja je privukla pažnju jest tvrdnja da je pilot helikoptera bio agent Mossada po imenu Eli Copter. Službeni Hamas prenio je tu informaciju kao provjerenu.

Izjave žrtava iranskog režima
Žrtve iranske vlade također su se oglasile na društvenim mrežama. Kćeri Minoo Majidi, 62-godišnje prosvjednice ubijene tijekom pobune “Žena-Život-Sloboda” 2022. godine, objavile su fotografiju kako nazdravljaju povodom vijesti o Raisijevoj smrti.

Dvije Iranke koje su pretrpjele teške ozljede tijekom velikih prosvjeda 2022. godine, Mersedeh Shahinkar i Sima Moradbeigi, također su podijelile videozapise slavlja. Mersedeh Shahinkar ostala je bez oka, dok je Sima Moradbeigi izgubila funkciju desne ruke. Obje su na kraju videozapisa poručile: “Vraćamo se u Iran s ovim koferima.”

Raisijeva smrt otvorila je novo poglavlje u političkoj situaciji u Iranu, donoseći nade za promjene, ali i izazove za budućnost zemlje.

Najnovije objave