Utorak, 25 Juna, 2024

Zaključane cijene u Federaciji BiH nisu dale rezultat: Hrana postaje luksuz

Najčitanije objave

U posljednje vrijeme, mnogi građani Federacije Bosne i Hercegovine osjećaju sve veći pritisak na svoj džep zbog rastućih cijena osnovnih životnih namirnica. Sa svakim odlaskom u trgovinu, osjećaj bespomoćnosti i frustracije raste, a mnogi se pitaju kada će ovaj trend rasta cijena konačno stati.

Prema nedavnim podacima, cijene namirnica poput faširanog mesa, fileta, jagoda, paradajza i školjki jaja su sve više na nebu iznad dosega prosječnog potrošača. Primjera radi, kilogram faširanog mesa doseže čak 16 KM, dok je filet 13 KM, a kilogram jagoda, koje su nekad bile dostupne po cijeni od 8 KM, sada je snižen na 6,5 KM. Ovi alarmantni podaci ne ostavljaju mnogo prostora za optimizam, posebno s obzirom na to da se cijene stalno mijenjaju u nepovoljnom smjeru.

Ogorčenje građana je sveprisutno, a mnogi se pitaju tko će konačno stati na kraj ovom nekontroliranom rastu cijena. “Hrana je postala najskuplji dio našeg budžeta. Ne možete otići u kupovinu, a da ne potrošite najmanje 50 KM. To je apsurd! Cijene rastu svaki dan. Stvarno je užasno”, izjavila je jedna penzionerka iz Sarajeva.

Ovo nisu samo izolirani slučajevi. Podaci Federalnog zavoda za statistiku pokazuju da su cijene hrane porasle za 0,9 posto u odnosu na prethodnu godinu. Posebno zabrinjava rast cijena mesa, ribe, voća, povrća i ostalih prehrambenih proizvoda. S druge strane, pad cijena hljeba, žitarica, mlijeka, sira i jaja nije dovoljno značajan da bi utjecao na sveukupno smanjenje troškova života.

Ekonomski stručnjak Admir Čavalić ističe kako “zaključane cijene”, mjera koju je uvelo Federalno ministarstvo trgovine, nemaju značajan utjecaj na inflaciju. “Ako se prati indeksno, unutar kategorija, ‘zaključavanje cijena’ nikakvog efekta nema. ‘Zaključavanje cijena’ je kataloška akcija. Ako kataloška akcija ima neki utjecaj na inflaciju, onda to neko treba da dokaže i za to dobije Nobelovu nagradu, ali toga nema, ne postoji”, kazao je Čavalić.

Očito je da građani osjećaju posljedice ovih mjera, dok se stvarni utjecaj na inflaciju i dalje raspravlja. Dok se nadamo rješenju ovog problema, mnogi se pitaju koliko će još njihov novčanik izdržati ovaj pritisak sve većih troškova života.

Najnovije objave