Utorak, 16 Aprila, 2024

Da li muški hromozom nestaje?

Najčitanije objave

Ljudski Y hromozom, odgovoran za formiranje muškaraca, suočava se sa degeneracijom i postoji realna opasnost od njegovog nestanka u narednih nekoliko miliona godina, upozoravaju stručnjaci. Tokom proteklog miliona godina, procenjuje se da je izgubljeno približno pet gena Y hromozoma.

Stručnjaci tvrde da bi posljednjih 55 gena Y hromozoma moglo nestati u roku od 11 miliona godina, što bi imalo ozbiljne posljedice po evoluciju ljudske vrste.

Utjecaj modernog načina života i promjene u prirodi igraju ključnu ulogu u ovom procesu, postavljajući ozbiljna pitanja o budućnosti ljudske vrste i njenom opstanku.

Iako je ovo zabrinjavajuće otkriće, važno je napomenuti da ljudi nisu jedini čiji Y hromozom nestaje. Primjerice, dvije vrste glodavaca već su izgubile Y hromozom, ali su uspjele preživjeti kao vrsta.

Studija provedena na tim glodavcima, pruža uvid u moguće scenarije i posljedice nestanka Y hromozoma.

U sisavaca, kao i kod ljudi, žene posjeduju dva X hromozoma, dok muškarci imaju X i Y hromozome. Dok X hromozom nosi oko 900 gena odgovornih za stvaranje novog organizma, Y hromozom sadrži samo 55 gena, od kojih mnogi nemaju direktnu ulogu u procesu stvaranja novog organizma.

Unatoč tome, Y hromozom sadrži ključni gen odgovoran za formiranje muškog embriona. Taj gen se aktivira otprilike 12 sedmica nakon začeća, inicirajući razvoj testisa, odgovornih za budući razvoj embrija u muškarca.

Znanstvenici ističu da se omjer X i Y hromozoma razlikuje kod različitih vrsta životinja. Na primjer, australijski “čudnovati kljunaš” posjeduje potpuno različite hromozome koji određuju spol, sugerirajući mogućnost da su i drugi sisavci imali slične hromozomske parove prije nekoliko miliona godina.

Najnovije objave