Utorak, 25 Juna, 2024

Trebamo li zaista ovako skup i neučinkovit javni servis?

Najčitanije objave

Posljednjih dana, medijski krajolik Bosne i Hercegovine zahvatio je val napetosti i nesuglasica između Radio televizije Bosne i Hercegovine (BHRT) i Radio televizije Federacije Bosne i Hercegovine (RTVFBiH). Ove institucije, čiji je zadatak da informiraju, obrazuju i zabavljaju građane, sada su zarobljene u vrtlogu finansijskih problema i sukoba interesa. No, postavlja se ključno pitanje: Trebamo li zaista ovako skup i neučinkovit javni servis s lošom programskom shemom i katastrofalnom gledanošću?

Pogledajmo stvarnost. BHRT i RTVFBiH suočavaju se s dugovanjima, nesuglasicama i prijetnjama prekidom usluga. Finansijski problemi opterećuju njihovo poslovanje, dok se građani sve manje okreću njihovim programima. Hoće li ove institucije opstati u ovom obliku ili je vrijeme za promjene?

Javni servis treba biti stub demokratije, objektivno mjesto gdje se građani informiraju i obrazuju. Međutim, teško je osporiti da su BHRT i RTVFBiH daleko od tog ideala. Njihova programka šema često je inertna, nezanimljiva, a gledanost je daleko ispod očekivanja. Stoga, trebamo li se zaista oslanjati na institucije koje ne uspijevaju ispuniti svoju osnovnu svrhu?

Naprotiv, vrijeme je za temeljitu reviziju. Treba li nam zaista dva odvojena javna servisa koji se bore za opstanak? Možda je vrijeme da se razmotri spajanje BHRT-a i RTVFBiH pod jednim krovom. Konsolidacija bi omogućila uštede u operativnim troškovima, efikasnije upravljanje resursima i, što je još važnije, poboljšanje kvalitete programa. Građani zaslužuju javni servis koji odražava njihove interese i potrebe, ali trenutno stanje sugerira da to nisu BHRT i RTVFBiH.

Reforma nije samo poželjna, već i nužna. Moramo se zapitati je li model javnog servisa koji trenutno imamo učinkovit i prilagođen 21. stoljeću. Moramo li stvarno trošiti ogromne svote novca na institucije koje ne ispunjavaju svoju svrhu? Hitna akcija je potrebna, ali ona mora biti temeljena na širokom dijalogu i suradnji svih relevantnih dionika.

Konačno, ne smijemo zaboraviti da su javni servisi ključni za demokratsko društvo. Stoga, ako želimo očuvati integritet medijske scene Bosne i Hercegovine, moramo biti spremni na hrabre promjene. Hitna reforma je korak prema stvaranju javnog servisa koji će zaista služiti interesima građana.

Alen Ćorović

Najnovije objave