Ponedjeljak, 25 Septembra, 2023

Milanovićeva prijetnja Plenkoviću: Ko ozbiljno shvaća Predsjednika?

Najčitanije objave

Predsjednik Hrvatske, Zoran Milanović, sinoć je još jednom stupio na političku scenu, donoseći sa sobom dramu i kontroverzu. Njegov govor bio je prepun prijetnji i optužbi, oponašajući stil svog susjeda Aleksandra Vučića. No, umjesto da se obračunava s nevidljivim neprijateljima, Milanović je usmjerio svoju ozbiljnu prijetnju prema vlastitoj Vladi.

Optužbe da Andrej Plenković želi izvršiti politički udar na ustavni poredak i demokraciju zvuče zastrašujuće, ali moramo se zapitati koliko ozbiljno shvatiti te riječi. Nažalost, predsjednik Milanović već dugo vremena nije doživljen ozbiljno od strane hrvatske javnosti. Njegovo vulgarno ponašanje, nesuvisle izjave i nedostatak pristojnosti prema javnosti su mu narušili kredibilitet ne samo među stručnjacima i akademskom zajednicom, već i među običnim građanima.

Važno je istaknuti da predsjednik ima svoje ovlasti, ali postoje i ustavne granice unutar kojih mora djelovati. U demokratskom društvu, suradnja i dijalog između institucija su ključni za uspješno funkcioniranje države. Umjesto da se koristi prijetnjama, bilo bi konstruktivnije i korisnije da predsjednik pruži jasne prijedloge i ideje kako poboljšati situaciju u zemlji.

Javno izražavanje vulgarnosti i nepristojnog ponašanja prema novinarima, susjedima i kolegama smanjuje ugled Predsjednika i baca sjenu na njegovu sposobnost obnašanja dužnosti. Kako bismo izgradili povjerenje i poštovanje prema instituciji Predsjednika, ključno je da nositelj te funkcije pokaže primjerenost i profesionalnost u svim aspektima svog djelovanja.

U vrijeme političke polarizacije i nepovjerenja, važno je da predsjednik bude vođa koji promiče jedinstvo i konstruktivnu raspravu. Umjesto da se koristi vulgarnostima i prijetnjama, potrebno je da se angažira u izgradnji mostova i pronalaženju zajedničkih rješenja.

U konačnici, važno je da predsjednik bude osoba od povjerenja koja predstavlja interese i dobrobit svih građana. Njegovo ponašanje i izjave moraju biti u skladu s tim ciljem. Ako želimo izgraditi zdravu političku kulturu u kojoj se poštuju demokratski principi, političari, uključujući predsjednika, moraju biti svjesni svoje uloge i odgovornosti te djelovati na način koji promiče pristojnost, suradnju i poštovanje institucija.

Sve ono što Milanović nije.

(Infodan)

Najnovije objave