Nedjelja, 10 Decembra, 2023

Dobrodošli u sunovrat civilizacije!

Najčitanije objave

Svaki metak, granata i raketa ispaljena na Gazu, svaka ruševina i suza djeteta i majke svjedoči nam o sunovratu ljudske civilizacije. Nije ljudska civilizacija odmakla daleko od barbarskih plemena, samo što sada ubijamo sofisticiranije, brutalnije, masovnije i bestidnije.

U samo nekoliko dana, više od 7.000 ljudi brutalno je ubijeno. I svijet šuti. Zamislite samo da je u nekoliko dana ubijeno 7000 pasa, ptica ili tuljana, tada bi reakcija sigurno bila potpuno drugačija. Vlade i nevladine organizacije bi odmah reagirale, usvojile bi se brojne rezolucije, milijarde bi se slale u humanitarnu pomoć, organizirali bi se masovni prosvjedi, potpisivali apeli i peticije, stvarane bi bile pjesme i filmovi kako bi se skrenula pozornost na taj strašan događaj.

Ovako, riječ je o Palestincima. Oni nisu cool!

Palestina, zemlja koja je desetljećima postala poprištem jednog od najtragičnijih sukoba u modernoj povijesti, sada se nalazi na rubu ponora. Sukob u Palestini nije samo sukob između dviju strana, već je i simbol sunovrata civilizacije, padanja u beznađe.
Ovaj sukob ne poznaje pobjednike, samo gubitnike. Svaka žrtva, svaki izgubljeni dom, svako dijete koje ostane bez budućnosti – to su gubici koji će nas progoniti kroz generacije. No, čak i usred tog beznađa, postoji mjesto za nadu. Nadu treba tražiti u ljudskosti i solidarnosti koju pokazujemo jedni prema drugima.

Svijet mora shvatiti da se ovdje ne radi samo o sukobu između dviju zaraćenih strana. Radi se o sukobu između dobra i zla, između pravde i nepravde, između ljudskosti i dehumanizacije. Ako smo svjedoci neprihvatljivih akata nasilja i nepravde, onda nas se to tiče, bez obzira gdje se nalazimo na svijetu.

Kako Albert Camus reče, “U sredini zime, naučio sam napokon da u meni leži nepobjedivo ljeto.” Ova misao nam govori da čak i u najmračnijim trenucima, kada se čini da nema izlaza, mi, ljudi, imamo snagu i volju da se borimo za bolju budućnost. I ta budućnost mora biti obilježena mirom, suosjećanjem i pravednošću.

Sukob u Palestini nije samo tragedija, to je moralni test za cijelu svjetsku zajednicu. Pitanje koje se postavlja pred nama je: hoćemo li reagirati na ovo s odobravanjem i ravnodušnošću ili s hrabrošću i suosjećanjem? Hoćemo li dopustiti da se sunovrat civilizacije nastavi ili ćemo se usprotiviti ovom besmislu?

U ovim teškim trenucima, ne smijemo zaboraviti da svaka ljudska sudbina koja je obilježena sukobom u Palestini nosi u sebi priču o patnji, nadi i otporu. Naša misao i molitve su s ljudima koji žive u Palestini i Izraelu, s djecom koja odrastaju usred nasilja i sa svim onima koji se bore za mir i pravdu. Neka naša suosjećanja i djela govore glasnije od oružja i mržnje.

(Infodan)

Najnovije objave