Utorak, 16 Jula, 2024

Adnan Ćatić koji je danas uhapšen na aerodromu optužen za sudjelovanje u tzv. Islamskoj državi

Najčitanije objave

Osoba koja je danas uhapšena na sarajevskom aerodromu jeste Adnan Ćatić, poznatiji kao Ado, koji je napustio Bosnu i Hercegovinu kako bi se pridružio aktivnostima u Siriji 2013. Optužen je za sudjelovanje u tzv. Islamskoj državi.

Prema informacijama Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), sumnjiči se za ozbiljna krivična djela poput “Organiziranja terorističkih grupa”, “Nezakonitog formiranja i pridruživanja stranim paravojnim ili parapolicijskim organizacijama” povezanih s djelom “Terorizam”.

Federalna uprava policije potvrdila je ove informacije za Radio Slobodna Evropa.

SIPA, čija su jedinica uhapsila Ćatića, nije pružila detalje o optuženom, no naglasili su da su aktivnosti provedene u suradnji s Obavještajno-sigurnosnom agencijom Bosne i Hercegovine.

Nakon pada ISIL-a u Siriji, Ćatić se prebacio u Tursku, otkud je avionom stigao u Sarajevo. Nakon ispitivanja od strane SIPA-e, bit će predan Tužilaštvu BiH.

Prema informacijama koje je prenio Dnevni avaz, Ćatić je putovao u Siriju 1. srpnja 2013. iz Sarajeva za Istanbul, zajedno s Jasminom Jašarevićem i Munibom Ahmetspahićem. Rođen u Zenici, Ćatić je do 2012. boravio u Gornjoj Maoči.

Između 2012. i 2016., prema službenim podacima, u Siriju je otputovalo između 250 i 300 državljana BiH, nakon čega su zabilježeni posljednji odlasci.

Do kraja 2022., vlasti su izvijestile o povratku 62 odrasle osobe i 22 maloljetnika u BiH.

Očekuje se povratak još 173 osobe, među kojima je 42 odrasla muškarca, 30 žena i 91 maloljetnik.

Većina odraslih muškaraca koji su se vratili ili su deportirani, bili su uhapšeni, a 28 ih je osuđeno za terorističke aktivnosti. Glavni dio optužbi odnosio se na pripadnost stranim terorističkim organizacijama poput tzv. Islamske države ili Al-Nusre, koje su UN proglasile terorističkim organizacijama.

Prosječna kazna koju su odslužili bila je oko dvije godine zatvora. Svi su danas na slobodi, osim dvojice koji su 2021. osuđeni na četiri i šest godina zatvora. Žene i djeca su vraćeni svojim porodicama u 18 gradova diljem BiH.

Najnovije objave