Ponedjeljak, 20 Maja, 2024

Ukusan napitak koji smanjuje holesterol u samo nekoliko sedmica

Najčitanije objave

Visoki holesterol je vrijednost koja ukazuje na prisutnost masne tvari u krvi i uzročnik je nekih ozbiljnih bolesti kao što su visoki krvni pritisak, srčani i moždani udari, a predstavljaju prijetnju našem zdravlju.

Iz tog razloga, bitno je držati njegovu razinu pod kontrolom, koja bi trebala biti između 100 i 129 mg/dL, govoreći u ovom slučaju o LDL holesterolu, takozvanom “lošem”.

S tim u vezi, već su poznati učinci biljne prehrane na poboljšanje razine holesterola u krvi, stoga je preporučljivo konzumirati puno voća, povrća, cjelovitih žitarica, mahunarki i orašastih plodova te birati namirnice s niskim udjelom masnoće. Međutim, istraživanje objavljeno u časopisu Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases, otkrilo je da ukusni čokoladni napitak može biti iznenađujuće učinkovit u snižavanju razine kolesterola čak i za nekoliko sedmica.

Polazeći od pretpostavke da redovita konzumacija proizvoda na bazi kakaa može ponuditi određenu kardiovaskularnu zaštitu, istraživači su odlučili proučiti učinke kakaa na lipide. Istraživanje se temeljilo na uzorku od 42 dobrovoljca s visokim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, uključujući 19 muškaraca i 23 žene.

Naime, sudionici su dobili toplu čokoladu pripremljenu od 40 grama kakao praha i 500 ml obranog mlijeka ili samo čistog mlijeka, svaki dan tokom 4 sedmice nasumičnim redoslijedom. Prije i nakon razdoblja intervencije, istraživački tim je mjerio koncentraciju kolesterola i antioksidansa.

Iz provedenih analiza pokazalo se da su oni koji su pili piće imali nižu razinu “lošeg” holesterola, a koji povećava rizik od srčanih bolesti i moždanog udara. Osim toga, čini se da je vrući kakao podigao i razinu “dobrog” holesterola, što zauzvrat također pomaže u kontroli lošeg tipa. Iako nisu pronađeni posebni učinci na vitamine B1, B6, B12, C i E, utjecaj na kolesterol bio je značajan.

Razlog? Vrući kakao, prema istraživačima, mogao bi modulirati lipidni profil kod osoba s visokim rizikom od kardiovaskularnih bolesti. To je zato što je kakao bogat flavonoidima, bioaktivnim spojevima koji se prirodno nalaze u zrnu kakaovca i koji štite od rizika od srčanih bolesti. Dakle, jednostavna vruća čokolada bi iznenađujuće mogla pomoći u snižavanju kolesterola.

Najnovije objave