Nedjelja, 10 Decembra, 2023

Ruska ekonomija snažno porasla u trećem kvartalu

Najčitanije objave

Ruska ekonomija ubrzala je u trećem tromjesečju, oslonjena na industrijsku proizvodnju, izvijestili su statistički ured i ministarstvo gospodarskog razvoja, istaknuvši i pojačanu potrošnju.

Ruski bruto domaći proizvod (BDP) porastao je od jula do septembra za 5,5 posto u odnosu na isto prošlogodišnje tromjesečje, najsnažnije od kraja 2021. godine, izvijestio je statistički ured Rosstat.

Od aprila do juna uvećan je za 4,1 posto, a od januara do marta smanjio se za 1,8 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Rast je potaknut snažnom državnom potrošnjom, a analitičari ističu i veću industrijsku proizvodnju za rat protiv Ukrajine. Ti su faktori ublažili utjecaj zapadnih sankcija, koje ruske tvrtke, čini se, sve uspješnije zaobilaze, piše novinska agencija dpa.

Rusko ministarstvo ekonomskog razvoja blago je podiglo procjenu rasta aktivnosti od januara do septembra, s 2,8 na 2,9 posto, citira novinska agencija TASS izvješće službe ministarstva za odnose s javnošću, koja se poziva na zamjenicu ministra Polinu Krjučkovu.

Krajem listopada premijer Mihail Mišustin rekao je da je ruski BDP u prvih devet ovogodišnjih mjeseci porastao za 2.8 posto, pozivajući se na podatke ministarstva gospodarskog razvoja. Prema riječima premijera, proizvodnja industrijske robe porasla je od siječnja do rujna više od tri posto, a pokretačka snaga bila je prerađivačka industrija sa stopom rasta većom od sedam posto.

U oktobru je Međunarodni monetarni fond (MMF) prognozirao u redovnim jesenjim prognozama za svjetsko gospodarstvo da će ruski BDP ove godine porasti za 2,2 posto i za 1,1 posto u 2024, prenosi SEEbiz.

Najnovije objave