Petak, 14 Juna, 2024

Gotovo je s iglama? Fondacija Billa i Melinde Gates razvija sistem “flaster-cjepivo”

Najčitanije objave

Fondacija Bill & Melinda Gates uložila je 23,6 miliona dolara u američku biotehnološku tvrtku Micron Biomedical radi potpore razvoju masovne primjene cjepiva bez korištenja injekcija.

Nova tehnologija se temelji na primjeni flastera s topivim mikroiglicama za cjepiva. Svjetski stručnjaci za zdravstvo dugo zagovaraju ovu tehnologiju zbog njezinog potencijala da poveća stopu procijepljenosti protiv smrtonosnih bolesti. Transport i primjena su jednostavniji u usporedbi s tradicionalnim cjepivima, posebno u siromašnijim zemljama gdje je cijepljenje djece i dalje izazovno. No, jedan od izazova je povećanje proizvodnje.

Testiranje na odraslima i novorođenčadi u Gambiji ove godine pokazalo je da je Micronova tehnologija cjepiva protiv ospica i rubeole jednako sigurna i efikasna kao i tradicionalna, te je proizvela sličan imunosni odgovor. Cjepivo je proizveo Indijski serumski institut.

Tehnologija bi “mogla pomoći u otklanjanju ključnih prepreka pri iskorjenjivanju ospica i rubeole na globalnoj razini”, rekao je James Goodson, viši znanstvenik u odjelu za imunizaciju pri američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, partneru Micron Biomedicala.

Ova tehnologija eliminira potrebu za održavanjem hladnog lanca tijekom transporta, a za primjenu nije nužno prisustvo zdravstvenih stručnjaka. Također, može pomoći osobama koje se boje igle, izvijestili su iz tvrtke u četvrtak. Financiranje će omogućiti razvoj proizvodnje desetaka milijuna flastera godišnje za šira klinička ispitivanja i širu upotrebu.

Najnovije objave