Petak, 17 Maja, 2024

Šta sve može naštetiti našim crijevima?

Najčitanije objave

Ljudi koji drže do svoga zdravlja koliko toliko gotovo uvijek paze da jedu hranu koja neće naštetiti srcu, krvnim žilama, pa čak i jetri i bubrezima, međutim ne sjeti se baš svatko paziti na crijeva.

Naime, u crijevima se nalaze trilijuni bakterija i mikroorganizama koji su esencijalni za obavljanje raznih tjelesnih funkcija poput živčanog, imunološkog sustava pa onda i probavnih funkcija pa i mentalnog zdravlja.

Neke namirnice koje konzumiramo često ili gotovo svakoga dana mogu naštetini našim crijevima, a da toga možda nismo niti svjesni.

Prije svega, svi gotovo svakoga dana kupujemo pekarske proizvode, a oni itekako mogu biti štetni. U to spadaju razna peciva, bijeli kruh, kroasani, buhtle, krafne i razni drugi pekarski prozvodi, a pogotovo oni koji sadrže visokofruktozni kukuruzni sirup. Ova hrana ne sadrži vlakna koja crijevne bakterije pretvaraju u molekule koje proizvode zdrave stanice debelog crijeva i posljedica pretjerane i česte konzumacije mogu biti razne bolesti poput dijabetesa tipa 2, upale crijeva i pretilosti. Ako već jedete pekarske proizvode, neka to budu oni koji sadrže cjelovite žitarice.

Gazirana pića opasna

Nadalje, vrlo je problematično procesuirano meso, poput hrenovki i salame. One su povezane s rakom debelog crijeva jer se prirodne tvari i aditivi pretvaraju u kancerogene tvari tijekom procesa kuhanja. Povećana prisutnost određenih vrsta nezdravih bakterija povezana je s povećanim rizikom od raka debelog crijeva, odnosno to ukazuje veću vjerojatnost da će polipi debelog crijeva postati kancerogeni, pokazalo je istraživanje.

Umjesto toga savjetuje se konzumacija neobrađenog mesa, bijelog mesa i mesa koje sadrži više dobrih masnoća.

I jedna od najgorih stvari za naša crijeva su gazirani sokovi. Svi gazirani sokovi pa i oni dijetalni mogu biti štetni za crijeva, posebice ako sadrže saharin i visokofruktozni kukuruzni sirup. Gazirana pića mogu potaknuti razvoj loših bakterija u debelom crijevu, uzrokovati proljev, pa na koncu i dijabetes ili pretilost.

Najnovije objave