Ljudi koji drže do svoga zdravlja koliko toliko gotovo uvijek paze da jedu hranu koja neće naštetiti srcu, krvnim žilama, pa čak i jetri i bubrezima, međutim ne sjeti se baš svatko paziti na crijeva.
Naime, u crijevima se nalaze trilijuni bakterija i mikroorganizama koji su esencijalni za obavljanje raznih tjelesnih funkcija poput živčanog, imunološkog sustava pa onda i probavnih funkcija pa i mentalnog zdravlja.
Neke namirnice koje konzumiramo često ili gotovo svakoga dana mogu naštetini našim crijevima, a da toga možda nismo niti svjesni.
Prije svega, svi gotovo svakoga dana kupujemo pekarske proizvode, a oni itekako mogu biti štetni. U to spadaju razna peciva, bijeli kruh, kroasani, buhtle, krafne i razni drugi pekarski prozvodi, a pogotovo oni koji sadrže visokofruktozni kukuruzni sirup. Ova hrana ne sadrži vlakna koja crijevne bakterije pretvaraju u molekule koje proizvode zdrave stanice debelog crijeva i posljedica pretjerane i česte konzumacije mogu biti razne bolesti poput dijabetesa tipa 2, upale crijeva i pretilosti. Ako već jedete pekarske proizvode, neka to budu oni koji sadrže cjelovite žitarice.
Gazirana pića opasna
Nadalje, vrlo je problematično procesuirano meso, poput hrenovki i salame. One su povezane s rakom debelog crijeva jer se prirodne tvari i aditivi pretvaraju u kancerogene tvari tijekom procesa kuhanja. Povećana prisutnost određenih vrsta nezdravih bakterija povezana je s povećanim rizikom od raka debelog crijeva, odnosno to ukazuje veću vjerojatnost da će polipi debelog crijeva postati kancerogeni, pokazalo je istraživanje.
Umjesto toga savjetuje se konzumacija neobrađenog mesa, bijelog mesa i mesa koje sadrži više dobrih masnoća.
I jedna od najgorih stvari za naša crijeva su gazirani sokovi. Svi gazirani sokovi pa i oni dijetalni mogu biti štetni za crijeva, posebice ako sadrže saharin i visokofruktozni kukuruzni sirup. Gazirana pića mogu potaknuti razvoj loših bakterija u debelom crijevu, uzrokovati proljev, pa na koncu i dijabetes ili pretilost.