Petak, 17 Maja, 2024

Poslije smjernica WHO razmislite o upotrebi zaslađivača

Najčitanije objave

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je nove smjernice o zaslađivačima koji nisu šećer, u kojima se ne preporučuje korištenje umjetnih zaslađivača za kontrolu tjelesne težine.

Preporuka se temelji na nalazima pregleda dostupnih dokaza koji upućuju na to da upotreba umjetnih zaslađivača ne donosi nikakvu dugoročnu korist u smanjenju tjelesne masnoće kod odraslih ili djece.

Rezultati pregleda također sugeriraju da mogu postojati potencijalni neželjeni učinci dugotrajne upotrebe umjetnih sladila, poput povećanog rizika od dijabetesa tipa 2, kardiovaskularnih bolesti i smrtnosti kod odraslih.

Ljudi bi trebali u potpunosti smanjiti slatkoću prehrane, počevši od ranog života, kako bi poboljšali svoje zdravlje.

WHO kaže da se njezini savjeti ne odnose na ljude koji već imaju dijabetes jer je davanje preporuka za ovu skupinu bilo izvan opsega pregleda, a studije na osobama s dijabetesom nisu bile uključene. Ipak, osobe s dijabetesom tipa 2, kod kojih razina glukoze u krvi može biti previsoka, općenito trebaju ograničiti količinu šećera koju jedu.

Cilj svega je da ljudi smanje sve zaslađivače – bilo da su prirodni ili umjetni.

WHO savjetuje ljudima da prestanu koristiti sve umjetne zaslađivače ili zaslađivače bez šećera. Smjernice se odnose na pojedinačne pakete zaslađivača koje ljudi mogu dodavati hrani i pićima, kao i na ultraprerađenu hranu koja sadrži zaslađivače.

Ovo uključuje: Acesulfam K,Aspartam,Advantame, Ciklamat, Neotame, Saharin, Sukraloza, Stevija (i derivati stevije).
Šećer, med, agava i derivati šećera – uključujući kukuruzni sirup ili šećerne alkohole – ne smatraju se “zamjenama koje nisu za šećer” pa nisu posebno navedeni u novim smjernicama WHO-a. Ali to ne znači da bi ljudi trebali prijeći na te proizvode. U prethodnim smjernicama, agencija je već preporučila smanjenje svih šećera. Šećerni alkoholi, također poznati kao polioli, obično se nalaze u prerađenoj hrani.

Najnovije objave