Subota, 10 Decembra, 2022

Koja je razlika između fizičkog i mentalnog umora?

Najčitanije objave

Stručnjaci se slažu u jednom – nije isto jeste li fizički ili psihički iscrpljeni.
A upravo to pitanje postavljaju ljudi diljem svijeta, i to svakodnevno. Zašto sam tako umoran? Postoje dvije potpuno različite vrste umora koje mogu utjecati na svakodnevni život, kako ističe Kevin Gilliland, psiholog iz Dallasa. Općenito, ovi umori imaju različite simptome, ali oba od njih mogu utjecati jedno na drugo.

Uzroci i simptomi tjelesnog umora
Krivci za tjelesni umor i fizičku iscrpljenost obično su pretjerano treniranje ili nedostatak sna. Mnogima odmah na prvu misao pada da se pretjerano treniranje može odnosi samo na vrhunske sportaše, ali to nije tako zbog toga što ako ste i početnik u vježbanju, posebno ako ste tek krenuli, i vi spadate u tu kategoriju zbog koje dolazi do takvog umora.

Kad govorimo o pretjeranom treniranju, certificirana trenerica Sheri Traxler ističe da to može uključivati povećan broj otkucaja srca u mirovanju, bolove u mišićima koji ne prestaju unutar 48 do 72 sata nakon treninga, glavobolje i smanjeni apetit. Tada je potrebno uzeti nekoliko dana slobodno za odmor i oporavak. Kao drugi razlog navodi se nedostatak sna i to je jedan od najčešćih uzroka jer možda jednostavno ne spavate dovoljno ili je vaša kvaliteta sna loša. To možete prepoznati po tome da ste umorni čak i nakon što ste spavali osam ili više sati, ili se probudite u “dobrom” stanju, a oko 14 sati vas ulovi veliki umor. Ipak, tu valja prepoznati jednu stvar: smirivanje u to određeno vrijeme je normalno, ali ne u toj mjeri kada doslovno ništa ne možete. Loša kvaliteta sna je povezana sa stresom hormonima i problemom štitnjače, a ako smatrate da je to problem, svakako se obratite svom liječniku opće prakse kako biste shvatili što se točno događa.

Uzroci i simptomi mentalnog umora
Mentalna iscrpljenost i umor definiraju se kao neuspjeh u izvršavanju mentalnih zadataka koji zahtijevaju samomotivaciju te takav umor smanjuje vašu svakodnevnu učinkovitost, prema istraživanju objavljenom u Behavioral and Brain Functions. U ovakvom razdoblju mogli biste imati poteškoća u obavljanju svakodnevnih zadataka ili donošenju rutinskih odluka, osjećati se razdražljivo ili neraspoloženo te odugovlačiti s određenim obvezama. Istovremeno, i to utječe na vaš noćni san jer se vaš um ne može doslovno isključiti. Ključ za svaku vrstu takvog umora jest da napravite nešto za sebe, bilo da to znači kako ćete odvojiti malo vremena za dobar trening ili skuhati zdravu večeru kod kuće. Radite ono što će vam donijeti više energije. Ako osjetite umor nakon ručka, pokušajte umjesto drijemanja otići u šetnju i tako napuniti baterije za ostatak dana.

Što napraviti u situacijama mentalnog i fizičkog umora?
Kad osjetite bilo koji od ovih simptoma, prije nego što pojurite kod liječnika, zapitajte se spavate li dovoljno, kakva je vaša prehrana i konzumirate li previše šećera, krećete li se dovoljno tijekom dana, jeste li pod stresom i s kime se družite – provodite li dovoljno vremena sa svojim voljenima i družite li se s pravim ljudima koji vas čine sretnima ili vas sputavaju? Nakon što sami sebi odgovorite iskreno na sva ova pitanja, znat ćete najbolje što vam je činiti.

Najnovije objave