Četvrtak, 26 Januara, 2023

Važno je znati o bananama

Najčitanije objave

Banane su nekada odlična zamjena za doručak i nakon što ih pojedemo dugo se osjećamo siti, ali to nije jedina prednost ovog voća. Nova saznanja govore o mnogim drugim prednostima banana koje će vas iznenaditi. Banane sadrže kalcij, vitamin A, B, C, magnezij, vlakna. I što više točaka na sebi ima, to su njene prednosti veće.

Ovo su neke prednosti jedenja banane:

Niži pritisak – Kalcij je poznat po svojoj sposobnosti da snizi krvni pritisak, a to čini balansirajući efekte soli u tijelu.

Dobro je za srce – Kalcij, vitamin C i B6 su odlični za zdravlje srca. Konzumiranje samo 4.069 mg kalcija dnevno direktno je povezano sa 49 posto manjim rizikom od srčanih oboljenja. One sadrže nekoliko vrsta moćnih antioksidanata, uključujući flavonoide i amine. Ovi antioksidansi povezani su sa mnogim zdravstvenim prednostima, kao što je smanjen rizik od srčanih i degenerativnih bolesti. Pomažu u sprečavanju oksidativnog oštećenja ćelija izazvanog slobodnim radikalima. Bez antioksidanata, slobodni radikali vremenom mogu da se nakupe i uzrokuju štetu ako njihov nivo u organizmu postane dovoljno viso

Dobro je za probavu – Banane su odlična hrana za poboljšanje probave. Pomažu u borbi protiv žgaravice, loše probave ili zatvora.

Pomaže kod mršavljenja – Ovo popularno voće ima nekoliko atributa zbog kojih bi moglo da bude hrana pogodna za mršavljenje. Pored toga što imaju malo kalorija, nezrele banane pune su otpornog skroba, tako da imaju tendenciju da zasite i smanjuju apetit. One mogu da se uključe u ishranu i da se koriste kao i zrele.

Pomažu u oporavku nakon vježbe – Banane su savršena hrana za sportiste. Ovo je uglavnom zbog njihovog sadržaja lako svarljivih ugljenih hidrata, kao i minerala kalijuma i magnezijuma, od kojih oba djeluju kao elektroliti. Tokom intenzivnog vježbanja kroz znoj se gube elektroliti. Dopuna organizma kalijumom i magnezijumom nakon znojenja konzumiranjem banane može da smanji grčeve i bolove u mišićima koji su povezani sa vježbanjem.

Najnovije objave