Ponedjeljak, 20 Maja, 2024

Poskupilo gorivo u BiH za pet feninga

Najčitanije objave

Uslijed povećanja cijene barela sirove nafte na globalnim tržištima na 91,17 dolara, očekuje se porast cijena goriva na benzinskim stanicama u Bosni i Hercegovini za pet feninga po litru u nadolazećim danima.

Almir Bečarević, stručnjak za energetiku iz Federacije BiH, rekao je “Nezavisnim novinama” da su cijene na benzinskim stanicama već korigirane u posljednjih nekoliko dana.

“Zbog globalnih okolnosti logično je očekivati da će cijene dizela premašiti tri marke, dok će cijene ostalih derivata varirati između 2,70 i 2,90 KM, s obzirom na napeto tržište,” izjavio je Bečarević, dodajući da su porast cijena uzrokovali i smanjene proizvodne kvote i rezerve.

Bečarević je također spomenuo da je cijena barela sirove nafte narasla za 10% od početka godine, dosegnuvši najvišu vrijednost u posljednjih pet mjeseci, što predskazuje i rast cijena plina.

Murisa Marić, iz Udruženja građana DON iz Prijedora, primijetila je da su građani BiH postali imuni na česte promjene cijena, uključujući gorivo, naglašavajući da promjene cijena na globalnom nivou neminovno utječu na lokalne cijene, ali da postoji vremenski odmak prije nego što se to odrazi na domaćem tržištu.

Marićeva je upozorila na težak udar poskupljenja goriva na potrošače, posebno s obzirom na to da su automobili nužnost, te da će rast cijena goriva uzrokovati i povećanje cijena ostalih proizvoda, dodatno opterećujući potrošačku korpu, koja već premašuje 3.000 KM.

Podsjećamo, cijena barela na londonskom tržištu porasla je za 4,2%, na 91,17 dolara, dok je na američkom tržištu zabilježen rast od 4,5%, na 86,91 dolar. Glavni uzrok ovog rasta cijena, najviših u posljednjih pet mjeseci, jeste povećana napetost na Bliskom istoku.

Također, Vlada u Hrvatskoj je odlučila povećati cijene goriva za dva centa za benzin i za jedan cent za dizel.

Najnovije objave