Utorak, 16 Aprila, 2024

Ratni zločinac postaje počasni građanin Banja Luke. Ovo potpuni kolaps civilizacijskih vrijednosti u RS

Najčitanije objave

Najnoviji potez vlasti Republike Srpske izaziva ne samo zgražanje, već i duboku bol i ljutnju kod svih onih koji su pretrpjeli strahote rata i gubitak svojih najmilijih. Stranka Milorada Dodika za počasnog građanina Banje Luke predlaže haaškog optuženika, generala Talića.

General Talić, čije ruke nisu oprane od krvi nedužnih žrtava, sada bi trebao biti uzdignut na pijedestal počasnog građanina, što predstavlja ogroman udarac po moral i dostojanstvo svih onih koji su pretrpjeli posljedice njegovih zločina. Ova odluka nije samo uvreda za pamćenje žrtava, već i podrivanje svih vrijednosti za koje se nadamo da će voditi naše društvo naprijed.

U sjeni ovog skandala stoji pitanje: gdje je visoki predstavnik? Kakva je njegova moć nad Miloradom Dodikom i njegovim režimom? Njegova odsutnost ili nemoć da spriječi ovakve sramotne postupke baca sumnju na efikasnost međunarodne zajednice u očuvanju temeljnih vrijednosti ljudskog dostojanstva.

Ovo nije samo problem lokalnog značaja. Ovo je pitanje koje se tiče svakog čovjeka koji vjeruje u pravdu i poštovanje ljudskih prava. Ako međunarodna zajednica ne može ili neće zaustaviti ovakve sramotne akte, onda je na nama, građanima Bosne i Hercegovine, da se dignemo i suprotstavimo se fašizmu koji pokušava ponovo zavladati našim društvom.

Sjećamo se borbi i žrtava koje su nas dovele do slobode. Moramo se sada, više nego ikada, okupiti i braniti te vrijednosti koje su nas definirale kao narod. Ovo nije samo borba za pravdu; ovo je borba za opstanak civilizacijskih vrijednosti koje su temelj našeg društva. Ako ne stojimo zajedno protiv ovakvih izdaja i sramnih poteza, dozvoljavamo da nasilje i nepravda trijumfiraju nad dobrotom i poštenjem.

Najnovije objave