Utorak, 16 Aprila, 2024

Izraelci “pucali” u Bajdena: Oko 60% građana SAD ne podržava svog predsjednika

Najčitanije objave

Posljednjih sedmica, američka politička scena tresla se od šokantnih rezultata anketa koji su jasno ukazivali na rapidan pad popularnosti Joea Bidena, a istovremeno su istakli porast podrške bivšem predsjedniku Donaldu Trumpu. No, što je to što je iznenadilo čak i najiskusnije promatrače političke scene? Odgovor se krije u globalnom događaju koji je, između ostalog, utjecao na krajnje nepovoljne brojke za aktualnog predsjednika – ratu u Gazi.

59% američkih građana ne podržava Bidena

Objava novog istraživanja New York Timesa i Siene pokazala je da je Bidenov rejting pao na alarmantnih 38 posto, dok ga čak 59% američkih građana ne podržava. Ovo je ogromna promjena u odnosu na stanje prije nekoliko mjeseci, kada je podrška Bidenu bila značajno veća. No, što je ključno u ovom dramatičnom padu popularnosti?

Situacija u Gazi, koja je izazvala val nasilja i eskalaciju sukoba između Izraela i Palestine, otkrila je osjetljivu poziciju američkog predsjednika. Dok su se brojni svjetski lideri izjasnili o ovom pitanju, Bidenova pozicija ostala je nejasna i neodređena. Za mnoge birače, to je bio znak nesposobnosti ili nevoljkosti da se suoči s krizom koja je zahtijevala odlučniju reakciju.

S druge strane, Trump je uspio iskoristiti situaciju kako bi kritizirao Bidena i pozicionirao se kao lider sposoban za rješavanje takvih problema. Njegova retorika odlučnosti, ma koliko kontroverzna bila, privukla je dio biračkog tijela koji se osjećao nesigurno zbog Bidenove pasivnosti.

Demokrati inertni i nesposobni

Osim toga, Bidenova administracija nije uspjela artikulirati jasan vanjskopolitički smjer u vezi s Bliskim istokom, što je dodatno ugrozilo njegovu reputaciju kao lidera koji može donositi odluke u kriznim situacijama. Za mnoge birače, nedostatak koherentnog stava u tako važnom međunarodnom pitanju bio je neprihvatljiv i rezultirao je gubitkom povjerenja u Bidenovu sposobnost vođenja zemlje.

Osim toga, interna dinamika u Demokratskoj stranci dodatno je komplicirala situaciju. Unatoč očiglednim znakovima senilnosti i političke nesposobnosti Bidena, stranka je ostala zatvorena prema alternativnim kandidatima ili promjenama u liderstvu. To je dovelo do opasne situacije u kojoj se stranka čini inertnom i nesposobnom prilagoditi se novim izazovima.

U svjetlu svega navedenog, Bidenova popularnost rapidno opada, a Trumpova podrška raste. Sve oči su uprte u to kako će se Bidenova administracija nositi s izazovima koji su doveli do ovog pada popularnosti i hoće li uspjeti povratiti povjerenje birača. Jedno je sigurno – politička klima u Sjedinjenim Državama nikada nije bila dinamičnija, a izbori koji dolaze bit će presudni za budućnost zemlje.

Najnovije objave