Utorak, 16 Aprila, 2024

“Bog haosa” približava se Zemlji. Kolika je šansa da udari u naš planet?

Najčitanije objave

Asteroid Apofis 99942, otkriven 2004. godine, dugo je bio smatran jednim od najopasnijih asteroida za našu planetu. Ipak, prema tvrdnjama tima astronoma predvođenog profesorom Polom Vigertom sa Univerziteta Zapadnog Ontarija u Kanadi, šansa da ovaj asteroid, poznat kao “ubica gradova” i “bog haosa”, zaista udari u Zemlju kada proleti tik pored nje u aprilu 2029. godine je nula posto.

Apofis je asteroid nepravilnog oblika, s prečnikom od 340 metara, dovoljno velik da izazove razaranje u gradu ukoliko udari, ali ne i da uništi cijelu planetu. Prema proračunima, 13. aprila 2029. će proći na udaljenosti od 37.400 kilometara od Zemlje, što je deset puta manje od udaljenosti do Mjeseca, prema navodima portala LiveScience.

Iako predviđeno prolazno rastojanje nije novo, mnogi su se bojali da bi neki asteroid mogao promijeniti putanju Apofisa dovoljno da izazove sudar s Zemljom.

“Analizirali smo putanje svih poznatih asteroida koristeći detaljnu kompjutersku simulaciju Sunčevog sistema i procijenili mogućnost takvog nepoželjnog događaja. Srećom, ne očekuje se takav sudar”, izjavio je Vigert u saopćenju Univerziteta Zapadnog Ontarija.

Studija je prihvaćena za objavljivanje u časopisu Planetary Science Journal, a dostupna je na portalu arXiv.

“Imajući u vidu koliko će Apofis biti blizu Zemlje, postoji potencijalni rizik da promjene u putanji mogu približiti asteroid Zemlji. Teoretski, drugi asteroid koji bi sudario s njim mogao bi izazvati takav scenarij, što nas je motiviralo da istražimo koliko god malo vjerojatno bilo”, rekao je Benjamin Hajat, suradnik na studiji i astronom s Univerziteta Waterloo u Kanadi.

“Asteroid Apofis fascinira nas od njegovog otkrića 2004. godine jer predstavlja prvu stvarnu prijetnju za našu planetu koju smo identificirali. Čak i sada kada znamo njegovu putanju i da će nas promašiti, astronomi ostaju na oprezu. To je asteroid koji ne možemo prestati promatrati”, dodao je Vigert.

Apofis je dobio ime po staroegipatskom bogu u obliku zmije poznatom kao Apep. On personificira haos i tamu te svake noći pokušava uništiti boga Sunca Ra, a u mitologiji ga kasnije ubija Set, preuzimajući ulogu boga noći.

Najnovije objave