Četvrtak, 26 Januara, 2023

Misteriozni Oumuamua odlazi iz Sunčevog sustava

Najčitanije objave

Misteriozni posjetitelj nalazi se u blizini Plutona te će kroz dvije godine ući u međuzvjezdani prostor.

Oumuamua je prvi poznat međuzvjezdani posjetitelj koji je prošao kroz Sunčev sustav. 402 metra dug objekt prošao je Plutonovu orbitu te je sad na putu iz sustava. Znanstvenici iz Harvardskog centra za astrofiziku Smithsonian privukli su pažnju javnosti objavom da je riječ o umjetnom objektu kojeg je, možda, prema Zemlji namjerno poslala vanzemaljska civilizacija.

Ova teorija zasnovana je na ‘ekscecivnom ubrzanju’ objekta, odnosno neočekivanom povećanju brzine pod utjecajem gravitacije Sunca – fenomen na koji još nemamo odgovor.

Od 2017., tim rečeno, nismO saznali previše novog o objektu, no jedna je stvar sigurna – on se kreće velikom brzinom od 87.3 kilometra u sekundi, što je 109 puta brže od prosječnog metka, no samo .017 posto brzine svjetlosti.

Uprkos tome, čak pet godina kasnije, Oumuamua tek sad napušta Sunčev sustav. U trenu dok ovo čitate prolijeće Pluton te pokriva 4.557.662 kilometra svaka 24 sata.

Znanstvenici do danas nisu do kraja klasificirali Oumuamu, dijelom zato jer iskreno nisu sigurni kamo ga strpati. Na prvi pogled tijelo izgleda kao asteroid – komadina stijene iz udaljenog sustava. Nakon toga smo zaključili da bi se možda moglo raditi o kometu – kozmičkom ledenjaku koji dolazi od tko zna kamo. Jedino što nam trenutno preostaje je, doduše, pretpostavljati s obzirom da uz malo podataka s kojima raspolažemo – odgovor na podrijetlo kozmičkog posjetitelja sve je udaljeniji, piše Spaceexplored.

Najnovije objave