Srijeda, 22 Marta, 2023

Inicijativu ”Niko gladan.Niko sam” podržali brojni umjetnici i poznate ličnosti iz BiH

Najčitanije objave

Veliki broj javnih ličnosti do sada je pružilo podršku inicijativu “Niko gladan. Niko sam.” koju provodi Fondacija Mozaik sa svojim partnerima – Fondacijom Hastor, Udruženjem Pomozi.ba, Mrežom za izgradnju mira, Fondacijom Trag i Catalyst Balkans, uz podršku USAID-a.

Inicijativa je pokrenuta sa ciljem oslobađanja poreza na doniranu hranu kako bi se nahranio što veći broj ljudi u Bosni i Hercegovini, a najbolji način za ostvarivanje ovog cilja je da se hrana koja je sigurna za upotrebu umjesto uništavanja preusmjeri u javne kuhinje, u vidu donacija.

Nažalost, brojne kompanije u BiH uništavaju ogromne količine hrane, je rim je to jeftinija opcija od doniranja, s obzirom da se na takve donacije plaća PDV. Većina tih kompanija potvrdila je da bi hranu koja je pred istekom roka trajanja, a koju ne mogu više koristiti, rado donirali javnim kuhinjama ukoliko bi bili oslobođeni plaćanja PDV-a. To bi olakšalo kompanijama koje bi više donirale te javnim kuhinjama i svim njihovim korisnicima koji po svoj topli obrok svakodnevno dolaze.
Halid Bešlić podržao je inicijativu i u videu koji je snimio, pozvao je sve da joj se pridruže, stavljajući poseban akcenat na predstavnike vlasti.
“Poznato je da nam je ekonomija u lošem stanju, da se loše živi i da imamo dobar dio populacije koja faktički nema šta da jede. Tim ljudima treba pomoći na način da se uključimo svi, kako mi građani, tako i država. Država najbolje može da nam pomogne tako što će ukinuti PDV na doniranu hranu, da se tu uvede red i da se pomogne tim ljudima”, poručio je legendarni pjevač.
Inicijativu ‘’Niko gladan. Niko sam’’ podržala je i Hanka Paldum.
“Mi Bosanci i Hercegovci smo nadaleko poznati kao dobar i human narod. Mnogo pomažemo, ali i pored toga imamo mnogo gladnih. Molim relevantne institucije da ukinu PDV na doniranu hranu”, poručila je ova muzička diva.
Poznato TV lice, Emela Burdžović istakla je da se godišnje se u Bosni i Hercegovini baci 280 miliona obroka, a upravo zbog oporezivanja donirane hrane. Njeno mišljenje dijeli i Dino Šaran, frontmen grupe Letu štuke, a poznati TV kuhar Vjekoslav Kramer iznio je podatke da “u Bosni i Hercegovini godišnje bacimo preko 400.000 tona hrane koja se nalazi pred istekom roka trajanja. Kada bismo ukinuli PDV na hranu koja se donira, riješili bismo mnogim gladnim ljudima pitanje ‘Šta ću ručku danas'”.

O šokantnim podacima o tome koje se količine hrane godišnje u Bosni i Hercegovini bace ili unište, o tome da svaka peta osoba živi ispod linije siromaštva govorili su i članovi benda Helem Nejse, bh. Triatlonac i alpinista Tomislav Cvitanušić, ali I Andrea Tomašević Kolenda, PR menadžerica AS Holdinga.
Kampanju “Niko gladan. Niko sam” provodi Fondacija Mozaik sa svojim partnerima – Fondacijom Hastor, Udruženjem Pomozi.ba, Mrežom za izgradnju mira, Fondacijom Trag i Catalyst Balkans, uz podršku USAID-a.

Najnovije objave