Utorak, 5 Marta, 2024

Najviše ugljen-dioksida godišnje uklone šume, uprkos sve većim investicijama u nove tehnologije

Najčitanije objave

Uprkos sve većim investicijama u nove tehnologije, svake godine se uglavnom zahvaljujući šumama ukloni oko dvije milijarde tona ugljičnog dioksida.

Stručnjaci procjenjuju da je potrebno do 2050. iz atmosfere ukloniti gotovo 1.300 puta više ugljičnog dioksida novim tehnologijama i dvostruko više putem drveća i tla, da bi se temperatura na Zemlji ograničila na 1,5 stepen iznad temperature u predindustrijskom vremenu, kao što je zacrtano Pariškim sporazumom.

Koautor izvještaja, Steve Smith s Oxforda napominje da, uprkos rastućem interesu za taj problem i sve većim ulaganjima, postoje „velike rupe u informacijama“.

Uklanjanje ugljičnog dioksida uključuje sakupljanje stakleničkih plinova i njihovo dugoročno skladištenje u tlo, okeane, geološke formacije ili proizvode. Za sada se ugljični dioksid gotovo u cjelini uklanja sadnjom drveća i boljom obradom zemljišta.
Proces koji će potrajati
Od 2020. do 2022. godine globalne investicije za uklanjanje ugljičnog dioksida dosegle su 200 miliona dolara, a od 2010. javne institucije za istraživanje i razvoj uložile su oko četiri milijarde dolara.
Krajem 2022. godine, američko ministarstvo za energetiku odobrilo je 3,7 milijardi dolara za projekte uklanjanja ugljičnog dioksida. EU planira do 2030. svake godine ukloniti pet miliona tona ugljičnog dioksida, a cilj većine zemalja je do 2050. ostvariti nultu stopu emisije ugljičnog dioksida.

Jan Minx, s njemačkog Istraživačkog instituta Mercator, ističe da „moramo agresivno razvijati nove metode uklanjanja ugljičnog dioksida iz atmosfere ako želimo ostvariti zadani cilj“.
„To će potrajati, jer smo tek na početku“, rekao je Minx.

Najnovije objave