Četvrtak, 21 Septembra, 2023

Uhapšene Ajša Ramić i Naida Mehanović zbog sumnje u trgovinu ljudima, CIN otkriva detalje prevare sa američkim vizama

Najčitanije objave

Ajša Ramić iz Visokog i Naida Mehanović iz Sarajeva su uhapšene u policijskoj akciji pod nazivom “Tin” zbog sumnje u trgovinu ljudima. Prema izvještaju CIN-a, Ramić je zajedno sa svojom partnericom iz SAD-a, bez saradnje sa Ambasadom, uzimala pasoše i novac od bh. građana za američke vize, pružajući im lažne dokumente.

Na osnovu naloga Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) je uhapsila Ajšu Ramić iz Visokog i Naidu Mehanović iz Sarajeva u okviru policijske akcije “Tin” zbog sumnje u trgovinu ljudima.

Policijski službenici SIPA-e, u saradnji sa ministarstvima unutrašnjih poslova KS i Zeničko-dobojskog kantona, izvršili su pretrese stambenih i poslovnih objekata koji se povezuju sa Ramić i Mehanović. Nakon završetka ispitivanja od strane službenika SIPA-e, predmet je prenesen nadležnom Tužilaštvu KS, koje je otvorilo ovaj slučaj 2023. godine.

U septembru 2022. godine, Centar za istraživačko novinarstvo je objavio priču o Ramić i Merjem Mirsada Veladžić iz Floride, koje su uzeli gotovo 140 hiljada dolara od bh. građana za američke vize. Partnerice u poslu tvrdile su da sarađuju sa Američkom ambasadom u Bosni i Hercegovini i da apliciraju za ubrzani proces dobijanja viza u ime građana. Međutim, novinari CIN-a su otkrili da Veladžić i Ramić nisu imale nikakvu saradnju ni komunikaciju sa službenicima Ambasade, već su klijentima davale falsifikovane dokumente. Pasoše su vraćale tek nakon mjesec dana, na insistiranje klijenata. Članovi 14 porodica, sa kojima su novinari razgovarali, izrazili su razočaranje i osjećaj sramote zbog saradnje sa ovim ženama. Neki od njih su bili veoma zabrinuti zbog mogućnosti zloupotrebe dokumenata koje su predali.

Nakon što je CIN otkrio ulogu Ramić u prevarama vezanim za američke vize, čitatelji su svjedočili da ih je ova pravnica iz Visokog već prevarila u ranijim lažnim posredovanjima.

Klijenti i saradnici su najmanje pet puta prijavili Ramić policiji i tužilaštvu tokom prethodne dvije godine zbog prevara. Međutim, Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu je dva puta odlučilo da ne pokreće istragu, dok je Federalna uprava policije ugrozila istragu nakon treće prijave, nezakonito uzimajući dokaze. Tužioci nastavljaju raditi na drugim prijavama kako bi se slučaj istražio temeljito.

Najnovije objave