Četvrtak, 21 Septembra, 2023

Republika Srpska se zadužuje za rekordnih 210 miliona KM, dok se spekuliše o pomoći Mađarske

Najčitanije objave

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, nedavno je izjavio kako priča o teškoj situaciji u RS nije istinita. Međutim, nedugo nakon te izjave, stigao je odgovor koji je mnoge iznenadio. Prema izvještaju bijeljinskog BN-a, Republika Srpska je odlučila izvršiti novo najveće zaduženje u istoriji putem emitovanja državnih obveznica u vrijednosti od 210 miliona KM.

Odluka o zaduživanju odobrena je i objavljena u Službenom glasniku RS, prema kojoj će biti prodano 210.000 obveznica po cijeni od 1.000 maraka. Obveznice imaju rok dospijeća od pet godina, a kamatna stopa iznosi 6,1% godišnje.

Zanimljivo je napomenuti da ova odluka o 58. emisiji obveznica nije bila javno objavljena u skupštinskim materijalima, niti je bila spomenuta u saopštenju nakon sjednice Vlade RS. Ovo je izazvalo sumnje da se odluka pokušala provesti tajno.

Dok se RS zadužuje s velikim iznosom novca, neki tvrde da se Republika Srpska suočava s ozbiljnim finansijskim problemima. Nebojša Vukanović tvrdi da je, prema informacijama iz Vlade koje je dobio, Mađarska spremna pomoći RS kupovinom obveznica na međunarodnom tržištu krajem juna kako bi spasila RS od bankrota. Prema njegovim tvrdnjama, ova pomoć je dogovorena na višem političkom nivou. Vukanović također napominje da je Dodik pokušao dobiti finansijsku podršku od Rusije i Kine, ali bez uspjeha.

Neki ekonomisti upozoravaju da je ova nova zaduženost samo još jedan teret za budžet RS-a, koji se već suočava s vraćanjem kredita u iznosu od 330 miliona KM koje je RS prethodno uzela na Bečkoj berzi. Datum vraćanja ovog kredita je zakazan za 28. juna ove godine.

Odgovarajući na pitanja o dugovanju prema Bečkoj berzi, Dodik je nedavno izjavio da je novac spreman za jednokratnu isplatu. Međutim, ekonomisti upozoravaju da takvo zaduživanje radi vraćanja postojećih dugova može dovesti do finansijskih poteškoća za redovne budžetske obaveze, poput isplate plata i penzija. Kritičari upozoravaju na opasnost od daljeg zaduživanja i povećanja ukupnog duga Republike Srpske.

Republika Srpska do sada je već izvršila 57 emisija dugoročnih obveznica u ukupnom iznosu od 2,19 milijardi maraka. Sve veće zaduženje postavlja pitanja o održivosti finansijske situacije RS-a i izaziva zabrinutost među ekonomistima i građanima.

Uzimajući u obzir dolazeći rok za vraćanje kredita s Bečke berze, RS se nalazi u izazovnoj situaciji koja zahtijeva ozbiljno upravljanje finansijama i pronalaženje održivih rješenja. Kako se RS nastavlja zaduživati, ključno je osigurati transparentnost u procesu zaduživanja i jasno planiranje za otplatu dugova kako bi se izbjegle finansijske poteškoće i daljnje opterećenje budžeta.

U narednom periodu, bit će važno pratiti kako će se situacija razvijati i kako će vlasti u RS-u odgovoriti na ekonomske izazove i dugoročnu održivost finansijskog sistema. Građani i ekonomski stručnjaci će pažljivo pratiti daljnje korake i donošenje odluka u vezi sa zaduživanjem i upravljanjem javnim finansijama RS-a.

Najnovije objave