Utorak, 28 Marta, 2023

Sat sudnjeg dana pomaknuo se na 90 sekundi do ponoći

Najčitanije objave

Protekle tri godine sat je bio zaglavljen na 100 sekundi do ponoći, lebdeći na onom što je do sada bila najbliža točka uništenju čovječanstva.

Sat sudnjeg dana, koji su prije 76 godina stvorili atomski znanstvenici kako bi upozorili na apokalipsu koju su izazvali ljudi, pomaknuo se na 90 sekundi do ponoći. Ruska invazija Ukrajine koja je u tijeku, klimatska kriza i biološke prijetnje kao što je neobuzdano širenje COVID-19 bili su vodeći razlozi koje je Bulletin of the Atomic Scientists (BAS), neprofitna organizacija znanstvenika i političkih stručnjaka, naveo za pomicanje kazaljke na sat bliže ljudskom izumiranju više nego ikada prije, pa čak bliže i od trenutka kada je Hladni rat bio na vrhuncu, prenosi Live Science.

Protekle tri godine sat je bio zaglavljen na 100 sekundi do ponoći, lebdeći na onom što je do sada bila najbliža točka uništenju čovječanstva. Sada je, “uglavnom, ali ne isključivo” zbog sve većih rizika u ratu u Ukrajini, otkucao korak bliže. “Živimo u vremenu neviđene opasnosti, a vrijeme na satu Sudnjeg dana odražava tu stvarnost. Tih 90 sekundi do ponoći najbliže je što je sat ikada bio postavljen, a to je odluka koju naši stručnjaci ne shvaćaju olako”, rekla je Rachel Bronson , predsjednica i glavna izvršna direktorica BAS-a, na konferenciji za novinare u utorak (24. siječnja). “Vlada SAD-a, njezini saveznici u NATO-u i Ukrajina imaju mnoštvo kanala za dijalog; pozivamo čelnike da istraže sve njih do svoje najveće mogućnosti kako bi vratili sat unatrag”, poručila je.

Napravljen za BAS 1947. godine od strane Martyl Langsdorf, umjetnice čiji je suprug, Alexander, pomogao u izumu atomske bombe kao fizičar na Projektu Manhattan, Sat Sudnjeg dana je prvi put zamišljen kao sredstvo da se jasno signalizira javnosti o strašnoj i rastućoj egzistencijalnoj prijetnji koju svijetu predstavlja nuklearno oružje. Godine 2007. odbrojavanje sata prošireno je na sve egzistencijalne prijetnje koje je stvorio čovjek, opterećujući kazaljke dodatnim prikazom klimatskih promjena, lažne umjetne inteligencije, rata i globalnih pandemija.

Nikad toliko blizu pomoći

Kako bi odredio vrijeme na satu svake godine, BAS-ov Odbor za znanost i sigurnost saziva dva puta godišnje sastanke 18 stručnjaka iz područja diplomacije, nuklearne znanosti, klimatskih promjena, disruptivnih tehnologija i vojne povijesti kako bi raspravljali o promjenjivim prijetnjama koje same po sebi predstavljaju čovječanstvu. Kako bi procijenili ove opasnosti, članovi Odbora za znanost i sigurnost konzultiraju se s kolegama u svojim područjima is Odborom sponzora Biltena — od kojih su 11 dobitnici Nobelove nagrade — prije dogovora o položaju sata.

Kazaljke na satu sada su se pomaknule 10 sekundi bliže ponoći nego ikad prije. Prethodni rekord postavljen je na 100 sekundi do ponoći između 2019. i 2022. godine, zbog klimatske krize, COVID-19 pandemije i gomilanja ruskih trupa. Sat je trenutno još bliže ponoći nego što je bio tijekom hladnoratovskog sukoba između SAD-a i Sovjetskog Saveza – tijekom kojeg su kazaljke pomaknute na prethodni rekord od dvije minute do ponoći 1953. godine, nakon što je SAD uspješno testirao svoju prvi vodikovu bombu. Kazaljke na satu također su bile pomaknute unazad, na 17 minuta do ponoći 1991. nakon raspada Sovjetskog Saveza i potpisivanja Sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja.

“Sat Sudnjeg dana oglašava alarm cijelom čovječanstvu. Nalazimo se na rubu provalije. Ali naši vođe ne djeluju dovoljnom brzinom ili razmjerom da osiguraju miran planet na kojem se može živjeti”, rekla je Mary Robinson, predsjednica Human Rights Watcha, organizacije za ljudska prava The Elders i bivša visoka povjerenica Ujedinjenih naroda za ljudska prava. “Od smanjenja emisija ugljičnog dioksida do jačanja sporazuma o kontroli naoružanja i ulaganja u pripravnost za pandemiju, znamo što treba učiniti. Znanost je jasna, ali nedostaje političke volje. To se mora promijeniti 2023. godine ako želimo spriječiti katastrofu. Lideri trebaju krizni način razmišljanja”, zaključila je.

Najnovije objave