Petak, 26 Aprila, 2024

Namirnice koje nikada ne treba stavljati u frižider

Najčitanije objave

Neke namirnice u frižideru gube okus, miris, neke će se stvrdnuti, propasti…

Većinu namirnica koje kupimo, automatizmom, više nesvjesno nego svjesno, stavljamo u frižider, misleći da je tako najispravnije da bi se one očuvale. Međutim tu griješimo itekako.

Recimo, stavite li u frižider paradajz, koje baš svi stavljamo u frižider, one će izgubiti svoj bogati i puni okus jer će hladni zrak zaustaviti proces sazrijevanja. Najbolje ju je držati u košari na sobnoj temperaturi ili na suncu ako je blaga temperatura.

Češnjak također držimo u frižideru, a ne bismo trebali jer će on s vremenom proklijati ili će postati gumen. Bolje ga je stoga držati na hladnom i suhom mjestu.

Neki u frižider stavljaju i krompir, a to je ogromna greška jer on će u frižideru zbog hladnijeg zraka pretvoriti škrob u šećer i imat će slatkasti okus. Krompir se čuva na hladnom, ali ne prehladnom suhom i mračnom mjestu.

Luk se također čuva na suhom i na normalnoj sobnoj temperaturi. U frižideru će omekšati i popljesniviti, a o mirisu da i ne govorimo. Držite ga izvan frižidera, ali ne blizu krompira jer jedan drugog tjeraju na propadanje.

Med nikako nemojte stavljati u frižider jer će se stvrdnuti i šećer, ako ga ima unutra će se kristalizirati. Med može stajati na sobnoj temperaturi i zanimljivo je, on nema rok trajanja.

Maslinovo ulje mnogi stavljaju u frižider, ali njega treba čuvati na mračnom i ne prehladnom mjestu, ali ne u frižideru jer će mu se promijeniti sastav i postat će veoma gusto.

Najnovije objave