Četvrtak, 21 Septembra, 2023

NACIONAL: Zapad planira nasilno svrgavanje Milorada Dodika

Najčitanije objave

Prema nekim medijskim izvješćima, predsjednik RS-a, Milorad Dodik, s pravom se boji za svoju političku budućnost nakon što je više puta javno kritizirao visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, Christiana Schmidta, kao i veleposlanike SAD-a i Velike Britanije. Neslužbene informacije ukazuju na to da Zapad planira nasilno svrgavanje Dodika, piše hrvatski Nacional

“Zanimljivo je da se u svim službenim izvještajima, uključujući i najnovije izvješće visokog predstavnika pred Vijećem sigurnosti UN-a, politika RS-a optužuje za secesionizam, a to je adresa krivnje koju su označili određeni međunarodni akteri”, izjavila je politička analitičarka Tanja Topić. Dodala je da je sigurno da je Dodikov položaj među određenim međunarodnim krugovima oslabljen zbog njegove jasne podrške Rusiji i naglašavanja prijateljstva s Putinom u vrijeme kada Rusija i Putin suočavaju sve veće sankcije, posebno u EU.

“Posljednjih dana se također pojavila informacija da je upozorenje o mogućem kažnjavanju ili uklanjanju direktno stiglo iz usta jednog od ključnih suradnika Milorada Dodika. Radi se o šefu Predstavništva RS-a u Moskvi, što zapravo potvrđuje Dodikove spekulacije”, naglasila je Topić.

Duško Perović, šef Predstavništva RS-a u Moskvi, nedavno je izjavio da američki i britanski veleposlanici u Sarajevu, Michael Murphy i Julian Reilly, uz podršku Christiana Schmidta, pripremaju nasilni scenarij za svrgavanje Dodika s vlasti. Izrazio je i očekivanje porasta napetosti u BiH.

“Bez obzira na moje mišljenje o njemu, narod je izabrao Dodika. Ja sam posljednja osoba koja ima bilo kakvo pozitivno mišljenje o njegovoj politici, ali bez obzira na to, on ima demokratski legitimitet i samo ga građani RS-a mogu smijeniti na izborima”, zaključio je Aleksandar Savanović, profesor s Fakulteta političkih znanosti u Banjoj Luci, za Oslobođenje.

“Nisam razgovarao o toj temi s Perovićem, ali se o tome već duže vrijeme priča”, izjavio je Dodik novinarima u Ankari.

Najnovije objave