Četvrtak, 21 Septembra, 2023

Edin Džeko među najboljim golgeterima 21. stoljeća

Najčitanije objave

Bosanskohercegovački fudbaler Edin Džeko pridružio se najelitnijem društvu najboljih strijelaca u 21. stoljeću, prema istraživanju specijaliziranog sajta Transfermarkt. Ovaj podatak dolazi nakon odlaska legendarnog fudbalera Zlatana Ibrahimovića u penziju.

Transfermarkt je u svom istraživanju uzimao u obzir golove postignute u liga petice, kao i one postignute u državnom dresu od 2000. godine pa sve do danas. Na vrhu liste nalazi se Portugalac Cristiano Ronaldo sa impresivnih 818 golova, dok ga tijesno prati Argentinac Lionel Messi sa 806 pogodaka.

Edin Džeko, kapiten reprezentacije Bosne i Hercegovine, zauzeo je zapaženo deveto mjesto na ovoj prestižnoj listi, sa ukupno 371 postignutim golom. Džeko je tokom bogate karijere branio boje renomiranih klubova kao što su Wolfsburg, Manchester City, Roma i Inter.

Najveći dio Džekove golgeterske riznice pripada Wolfsburgu, gdje je postigao 85 pogodaka. Nakon toga slijedi njegov period u Manchester Cityju, gdje je mreže protivnika tresao 72 puta. U dresu Rome, Džeko je dominirao sa 119 golova, a za Inter je postigao 31 pogodak. Osim toga, Edin Džeko je bio nevjerojatno produktivan i za reprezentaciju Bosne i Hercegovine, gdje je zabilježio 64 pogotka.

Na listi najboljih golgetera 21. stoljeća, Džeko se nalazi iza legendarnog Zlatana Ibrahimovića koji zauzima impresivno peto mjesto sa 457 postignutih golova.

Ovo priznanje samo potvrđuje važnost Edina Džeke kao jednog od najuspješnijih fudbalera svoje generacije. Njegova posvećenost i vještina doveli su ga do visokog devetog mjesta na listi najboljih strijelaca, čime je još jednom dokazao svoj talent i doprinos fudbalu.

Najnovije objave