Ponedjeljak, 26 Septembra, 2022

Kako do jačih noktiju?

Najčitanije objave

Ma koliko bili u iskušenju da ispucale, tanke i izlistane nokte sakrijemo iza trajnog gel-laka, postoji mnogo prirodnijih (i zdravijih!) načina da ojačamo nokte i da onda konačno imamo manikir kakav god želimo.

Zašto nokti pucaju?
Nokti su sastavljeni od keratina, proteina koji se nalazi i u koži i u kosi. Kako starimo, tijelo proizvodi sve manje keratina, što dovodi do istanjivanja i isušivanja noktiju. Pored faktora starenja, na nokte utiče i nezdrava ishrana, izlaganje ekstremnoj hladnoći ili štetnim hemikalijama, često pranje ruku, manjak vitamina i minerala u organizmu…

Kako do jačih noktiju?

1 Redovno njegujte ruke i nokte
Redovnom hidratacijom ruku i noktiju sprečavamo dalja oštećenja. Krhki nokti su najčešće i suhi, pa ih stoga češće mažite. Možete koristiti hranljive kreme i losione, ali i obično maslinovo ulje, koje se pokazalo efikasnim u jačanju noktiju i sprečavanju pojave zanoktica.

2 Skraćujte ih
Dok vam ne ojačaju i ne prestanu da se listaju, redovno ih skraćujte. Kratki nokti nisu toliko podložni lomljenju i listanju. Isto tako, oblikujte ih ovalno, kako ne biste imali oštre ivice koje potencijalno mogu da se slome ili izlistaju.

3 Zaboravite na aceton
Koristite uljane skidače laka za nokte, bez acetona, jer on deluje pre agresivno na nokte i može dodatno da ih isuši.

4 Ne pretjerujte s higijenom ruku
Iako je pandemija koronavirusa u punom jeku, nemojte pretjerivati s pranjem i dezinfekcijom ruku. Takođe, izaberite što nježnije preparate za dezinfekciju koji vam neće isušiti kožu ruku i nokte.

5 Promjena ishrane
U dnevni meni uvedite namirnice koje su bogate biotinom – vitaminom koji jača nokte. Konzumirajte više mahunarki, orašastih plodova, jaja, gljiva i banana.

6 Ne zaboravite da pijete vodu!
Voda je neophodna za zdravlje cijelog organizma, pa tako i za nokte. Pijte 2 litre vode dnevno.

7 Pažljivo sa kvašenjem
Prilikom pranja sudova, koristite rukavice i blaže deterdžente. Isto tako, izbegavajte dugo kupanje u kadi, jer nokat, kada je mokar, postaje savitljiviji i podložniji pucanju.

8 Prirodno jačanje noktiju
Postoji mnogo prirodnih sredstava koja jačaju nokte. Pred spavanje, istrljajte noktnu ploču jodom i ostavite da djeluje cijelu noć. Ujutro operite ruke, a budući da će nokti od joda ostati žuti, sunđerom ih nežno istrljajte blagim sapunom (ili pastom za zube). Isto tako, nokte možete potopiti u kupku od toplog mlijeka i držati 10 minuta. Zahvaljujući kalcijumu iz mlijeka, nokti će ojačati.

9 Izbegavajte lakove za nokte
“Odmorite” nokte od lakiranja, a naročito od gela. Kada nosite lak ili gel na noktima, oni ne mogu da dišu, te se suše i dolazi do pucanja. Ukoliko već ne možete bez laka za nokte, koristite netoksične brendove. Obratite pažnju na bočicu. Ukoliko na njoj piše “3-free”, “5- free” odnosno “7- free” – ti lakovi su bezbedni za upotrebu.

10 Čuvajte nokte
Prestanite da koristite nokte kao pomagala prilikom otvaranja ambalaže, uklanjanja naljepnica i sl. Čuvajte ih i ne upotrebljavajte ih kao oruđe.

Najnovije objave