Petak, 2 Juna, 2023

HRVATSKA: Bivši rektor Katoličkog bogoslovnog fakulteta priznao da je zlostavljao 13 dječaka

Najčitanije objave

Riječki nadbiskup Mate Uzinić je u nedavnom istupu iznio jezive slučajeve seksualnog nasilja koje su počinili svećenici i službenici Crkve. Jedan od tih slučajeva je zlostavljanje 13 dječaka od strane svećenika “M.Šp”. Nacional piše da se radi o Milanu Špeharu, bivšem visokom crkvenom velikodostojniku i bivšem rektoru Katoličko bogoslovnog fakulteta u Rijeci. Špehar je priznao svoja zlodjela u subotu, 20. maja.

Riječki nadbiskup je, prema Nacionalu, dvije godine znao za pedofilske zločine koje su počinili svećenici u njegovoj nadležnosti, ali je odlučio prešutjeti. Međutim, upravo ovo priznanje Špehara i otkriće drugih slučajeva seksualnog zlostavljanja u crkvenim krugovima Rijeke, Splita i Zadra, su razlog zbog kojeg je nadbiskup sada istupio i progovorio o ovom problemu.

Milan Špehar (u sredini)
Milan Špehar (u sredini)
Foto: Slobodna Dalmacija

U svom priopćenju, nadbiskup Uzinić je iznio detalje o slučaju Milana Špehara. Svećenik M.Šp. je optužen 2016. godine za seksualno zlostavljanje maloljetnika. Istraga je pokazala da je optuženi priznao krivnju i da je poduzeto niz mjera protiv njega. Špehar je bio uklonjen sa svih crkvenih dužnosti, uključujući i predavanje na fakultetu. O svemu je obaviještena Kongregacija za nauk vjere. Nakon toga, 2018. godine su se pojavile nove optužbe protiv njega za zlostavljanje ukupno 13 dječaka u razdoblju od 1987. do 1994. godine. Svećenik M.Šp. je osobno prijavio policiji svoje zločine prema djeci i maloljetnicima, te je zatražio oprost od celibata i otpuštanje iz svećeničkog staleža, što mu je odobreno.

Nadbiskup Uzinić je istaknuo da je kao koadjutor poslao upit Apostolskoj nuncijaturi u vezi s ovim slučajem i da mu je odgovoreno kako je M.Šp. dobio oprost od svećeničkih obveza i celibata te je slučaj arhiviran. Nadbiskup je također obavijestio Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci o ovom slučaju i naglasio da je kvalifikacija zločina koju je priznao optuženi M.Šp. tijekom kanonskog procesa bila teža od one koju je naveo u svojoj prijavi policiji. Nadbiskup je također istaknuo da nisu postojale optužbe za razdoblje nakon 1994. godine, ali da se zbog težine zločina ne može isključiti mogućnost da je optuženi počinio i kasnija kažnjiva djela.

Nakon što je otpušten iz svećeničkog staleža, M.Šp. više nije bio u jurisdikciji Riječke nadbiskupije, te se pretpostavlja da trenutno boravi u zatvorenom benediktinskom samostanu u Italiji, posvećen molitvi i pokori. Slučaj je prijavljen Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci, ali trenutno nema informacija o tome kako se postupa po ovom predmetu.

Ove informacije su potakle nadbiskupa Matea Uzinića da javno istupi i progovori o problemu seksualnog zlostavljanja u crkvenim krugovima. Nacional navodi da je nadbiskup znao za ove zločine već dvije godine, ali je odlučio šutjeti. Sada je odlučio istupiti kako bi se otkrile istine i kako bi se pružila podrška žrtvama ovih zlodjela.

Seksualno zlostavljanje u crkvenim institucijama je ozbiljan problem s kojim se suočava i Katolička Crkva diljem svijeta. Javno iznošenje ovakvih slučajeva pomaže osvještavanju javnosti o ovom problemu i potiče na poduzimanje adekvatnih mjera kako bi se zaštitile žrtve i spriječilo daljnje zlostavljanje. Nadbiskup Uzinić je istaknuo važnost podrške žrtvama, izražavajući duboko žaljenje i tražeći oprost od njih i njihovih najbližih. Također, pozvao je Crkvu da se suoči s ovim problemom, da poduzme odgovarajuće mjere i da se promijene postojeće prakse kako bi se osigurala sigurnost i zaštita djece i maloljetnika unutar crkvenih institucija.

Najnovije objave