Utorak, 28 Marta, 2023

Zamjenik šefa ureda ukrajinskog predsjednika Kirilo Timošenko ponudio ostavku

Najčitanije objave

Zamjenik šefa ureda ukrajinskog predsjednika Kirilo Timošenko saopćio je u utorak da je u ponedjeljak zatražio od predsjednika Volodimira Zelenskog da ga razriješi dužnosti.

– Zahvaljujem se predsjedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom na povjerenju i prilici da činimo dobra djela svakog dana i svakog minuta – napisao je Timošenko na aplikaciji poruka Telegram.

Timošenko nije naveo razlog za ostavku. Ukrajinski mediji javili su da bi Timošenkov odlazak mogao biti dio kadrovskih potresa koje je najavio Zelenski.

Dekret o prihvatanju Timošenkove ostavke objavljen je na websiteu predsjednika.

Zelenski je u ponedjeljak saopćio da će ove sedmice biti najavljene kadrovske promjene u vladi, regijama i u snagama sigurnosti nakon navoda o korupciji skoro godinu dana nakon početka ruske invazije.

Timošenko (33), bio je zamjenik šefa predsjedničkog ureda od 2019. godine, nadgledajući regije i regionalnu politiku. Također je sarađivao sa Zelenskim tokom njegove predizborne kampanje, nadzirući medije i kreativne sadržaje.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine, prema ukrajinskim medijima, Timošenko je bio upleten u nekoliko skandala vezanih za ličnu upotrebu skupih automobila. Timošenko je negirao sve optužbe.

Rusija naziva invaziju “specijalnom vojnom operacijom”, prenosi Reuters.

Najnovije objave