Ponedjeljak, 27 Marta, 2023

Teške borbe za Soledar. Situacija je teška, ali Ukrajnici se ne daju

Najčitanije objave

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je u video obraćanju zahvalio dvjema postrojbama u Soledaru za koje je rekao da “drže svoje položaje i nanose značajne gubitke neprijatelju”. Više detalja nije iznio.

Zelenski je rekao da je s višim ukrajinskim zapovjednicima analizirao potrebe za pojačanjima trupa u Soledaru i obližnjim gradovima u istočnom industrijskom području poznatom kao Donbas, kao i sljedeće korake za naredne dane.

Ruska ultranacionalistička paravojna skupina Wagner, koju vodi saveznik predsjednika Vladimira Putina, tvrdila je da je zauzela Soledar nakon intenzivnih borbi u kojima je grad ostao zatrpan mrtvim Ukrajincima. Moskva, međutim, još uvijek nije službeno objavila pobjedu u Soledaru, što bi bio njezin prvi značajniji dobitak u posljednjih šest mjeseci.

“U ovom trenutku još uvijek postoje neki mali džepovi otpora u Soledaru”, rekao je Andrej Bajevski, ruski lokalni političar, u internetskoj emisiji.

Foto: BBC

Reuters nije mogao neovisno provjeriti stanje u gradu. Guverner Donecka Pavlo Kirilenko rekao je za ukrajinsku državnu TV da je 559 civila ostalo u Soledaru, uključujući 15 djece, i da se ne mogu evakuirati iz grada koji je prije rata imao oko 10.000 stanovnika.

Snimke dronom medicinske evakuacije ukrajinskih vojnika iz Soledara koje je Reuters dobio pokazuju napuštene ulice na kojima je samo nekoliko uništenih zgrada ostalo stajati, među raznesenim stablima i tinjajućim ruševinama. 24-godišnji ukrajinski vojnik, smješten izvan Soledara, rekao je: “Situacija je teška, ali stabilna. Zadržavamo neprijatelja… uzvraćamo.”

Američki dužnosnici doveli su u pitanje važnost ruske pobjede u Soledaru čak i ako je to istina. Soledar se nalazi manje od 10 km sjeveroistočno od grada Bahmuta gdje su mjesecima bjesnile borbe u jednoj od najkrvavijih bitaka u ratu.

Najnovije objave