Ponedjeljak, 11 Decembra, 2023

ŠOKANTNO OTKRIĆE: Botoks utječe na područja mozga povezana s emocijama

Najčitanije objave

Nakon šokantnog otkrića na Sveučilištu Kalifornija, botoks se ne smatra samo kozmetičkim tretmanom za promjenu izgleda lica, već može utjecati na bitna područja mozga. Studija je pokazala da osobe koje su primile botoks imaju poremećenu aktivnost u područjima mozga koja su povezana s emocijama, dok su gledali niz sretnih i tužnih lica.

Svakogodišnje koristenje injekcija botoksa uvelike je rasprostranjeno među ljudima u cijelom svijetu, ubrizgavanjem botulinum toksina u čelo, oko očiju i usta, mišići ispod kože opuštaju se, blokirajući signale koji ih navode na kontrakciju, što dovodi do ublažavanja bora. Međutim, taj proces može utjecati i na sposobnost izražavanja emocija kroz izraze lica.

Za potrebe istraživanja, znanstvenici su snimili mozak 10 žena prije i tri sedmice nakon injekcije botoksa u čelo, dok su bile izložene fotografijama lica koja su izražavala sreću i ljutnju. Rezultati su pokazali da su aktivnosti u područjima mozga povezanim s procesiranjem emocija, kao što su amigdala i fuziformna vijuga, poremećene nakon ubrizgavanja botoksa. Stručnjaci ističu da nesposobnost osobe da izražava emocije kroz izraze lica, zbog botoksa, može utjecati na njihovu sposobnost prepoznavanja emocija kod drugih ljudi.

Prema riječima dr. Fernanda Marmolejo-Ramose, stručnjaka za kognitivne znanosti sa Sveučilišta u Južnoj Australiji, oponašanje izraza lica drugih osoba pomaže nam da prepoznamo te izraze.

Naši mišići lica nesvjesno oponašaju izraze drugih osoba prije nego što signali pošalju u područja mozga koja interpretiraju emocije. Blokada tih pokreta mišića od strane botoksa ometa taj proces, što dovodi do toga da se tuđe emocije ne mogu doživjeti onako intenzivno ili živo kako bismo željeli – kaže dr. Marmolejo-Ramos. Autori istraživanja tvrde da se povezujemo s drugima na temelju onoga što vidimo kod sebe i da je stoga logično da postaje teško prepoznati izraze lica kod drugih ako ne možemo vidjeti ili osjetiti sebe kako se izražavamo.

Najnovije objave