Ponedjeljak, 11 Decembra, 2023

Hoće li kriza u Deutsche Bank uticati na bankarski sektor BiH?

Najčitanije objave

Dionice Deutsche Banka su pale nakon što su se povećali troškovi kupnje osiguranja duga od ‘defaulta’ CDS-a na najvišu razinu od 2018. Unatoč pozitivnim financijskim rezultatima za 2022., Deutsche Bank nije uspjela smanjiti nervozu ulagača u europskim bankama.

Nakon prodaje Credit Suissa, u kojoj je vlasnički kapital stavljen iznad obveznica, tržišta su doživjela novi val stresa, a rasprodaja AT1 obveznica Deutsche Banka dovela je do pada cijene dionice.

Cijene dionica europskih banaka također su pale, s indeksom STOXX 600 koji je bio 3,5 posto u minusu. Financijski regulatori i vlasti niza zemalja aktivno pokušavaju obuzdati rizik širenja zaraze u financijskom sustavu, ali postoji rizik da kreatori politika neće moći obuzdati trenutna previranja bez dugotrajnijih posljedica unutar i izvan bankarskog sektora.

Panika može dovesti do ozbiljnih problema

Krizu u Deutsche Banku može se vidjeti kao simptom šireg problema u evropskom bankarskom sektoru. Iako nema sumnje da će situacija u Deutsche Banku imati izravan utjecaj na njih same, to također može utjecati na druge banke u Europi, posebno na one koje su s Deutsche Bankom povezane putem financijskih derivata i drugih instrumenta.

Postoji i opasnost od širenja panike među ulagačima, što bi moglo dovesti do daljnjeg pada cijena dionica drugih europskih banaka, čak i ako su te banke manje pogođene od Deutsche Banka. Kao što smo vidjeli u financijskoj krizi 2008. godine, panika može dovesti do ozbiljnih problema u bankarskom sektoru, čak i ako su banke same financijski stabilne.

Međutim, valja napomenuti da je evropski bankarski sektor u proteklim godinama poduzimao mjere za povećanje kapitalizacije i smanjenje rizika, što bi moglo pomoći u smanjenju štetnih učinaka krize u Deutsche Banku na širem tržištu. Također, regulatorna tijela i centralne banke mogu poduzeti mjere kako bi ublažile potencijalne posljedice krize na europski bankarski sektor.

Šta će biti u BiH?
Kriza sa Deutsche Bankom će vjerovatno uticati na bankarski sektor u Bosni i Hercegovini kroz nekoliko kanala.

Prvo, ako Deutsche Bank bude prinuđena da smanji svoje poslovanje u regionu, to bi moglo dovesti do smanjenja kreditne aktivnosti u Bosni i Hercegovini. To bi moglo dovesti do smanjenja dostupnosti kredita za potrošače i preduzeća u zemlji, što bi moglo usporiti ekonomski rast.

Drugo, ukoliko bi Deutsche Bank imala problema sa likvidnošću, to bi moglo uticati na finansijski sistem u Bosni i Hercegovini. Ova situacija bi mogla izazvati manju likvidnost na tržištima kapitala i mogla bi dovesti do smanjenja investicija u zemlju.

U konačnici, međunarodni uticaj krize Deutsche Banka na bankarski sektor u Bosni i Hercegovini zavisiće od toga koliko je zemlja povezana sa ovom bankom. Ako su banke u Bosni i Hercegovini povezane sa Deutsche Bankom, rizik od širenja krize bi bio veći. U svakom slučaju, nadležni organi u Bosni i Hercegovini bi trebali pažljivo pratiti situaciju kako bi preduzeli odgovarajuće mjere za zaštitu finansijskog sistema zemlje.

Prema podacima guvernera Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) Senad Softić, naša zemlja ima u Deutsche banci oko 400 miliona KM i smatra da je informacija o ugroženosti tog novca neutemeljena.

“Cijene dionica se svakodnevno mijenjaju i činjenica jeste da je u petak bio izražen pad vrijednosti dionica ove banke, no ovo nije prvi put da cijene dionica inostranih banaka variraju”, rekao je Softić i dodao da se u trezorima Centralne banke poslovi odvijaju uobičajenom dinamikom i nisu evidentirane pojačane aktivnosti u poslovanju sa komercijalnim bankama.

Najnovije objave