Srijeda, 24 Jula, 2024

“Bolnica za plišane igračke” oduševila mališane u vrtiću “Rosica”. Radionici se pridružio i načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović

Najčitanije objave

U sklopu projekta “Bolnica za plišane igračke,” ostvarenog u partnerstvu između Centra razvojnih inicijativa (CRI) i Bosanskohercegovačkog medicinskog studentskog udruženja (BoHeMSA), koji je podržan u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2), koji finansira Evropska unija u Bosni i Hercegovini, a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija, te uz velikodušnu podršku Općine Novo Sarajevo, uspješno je realizovana još jedna radionica, ovoga puta u vrtiću “Rosica” u Novom Sarajevu.


Mališani su proveli uzbudljivo i edukativno vrijeme. Djeca su dobila priliku da budu pravi mali doktori. Sudjelovali su u pregledu njihovih plišanih igračaka pod vodstvom pravog doktora. Ova interaktivna aktivnost omogućila im je da nauče više o važnosti medicinskih pregleda i ohrabrila ih da se ne boje odlaska kod doktora.

S obzirom na njihovu ulogu, djeca su bila obučena kao pravi doktori, koristeći medicinske instrumente – igračke, kako bi pregledali svoje plišane pacijente.

Tokom radionice, mališani su također imali priliku gledati animirani film “Bolnica za plišane igračke,” koji je dodatno podstakao njihovu radoznalost i razumijevanje medicinskog svijeta na način prilagođen njihovoj dobi.
Na kraju radionice, svako dijete dobilo je posebnu slikovnicu “Bolnica za plišane igračke” kao podsjetnik na svoj dan u ulozi malih doktora, te su primili zaslužene diplome za hrabrost i angažman.

Ova radionica je dodatno osnažila djecu i pomogla im da promijene svoj odnos prema medicinskim pregledima, istovremeno promovirajući zdravstvenu svijest i prevenciju u ranoj dobi.

Radionici je prisustvovao i načelnik Općine Novo Sarajevo, dr. Hasan Tanović, koji je podržao ovu vrijednu inicijativu i pokazao svoju podršku važnosti edukacije i zdravlja naših najmlađih sugrađana. Načelniku Tanoviću su ove radionice bile posebno interesantne jer je i sam po profesiji doktor medicine, te je prepoznao važnost ranog razvijanja zdravstvene svijesti među djecom.
Cilj projekta “Bolnica za plišane igračke” je omogućiti mališanima da kroz igru razviju zdravstvenu svijest i shvate važnost ljekarskog pregleda.

Najnovije objave