Subota, 2 Marta, 2024

Palestinska zajednica u BiH: Zaustaviti agresiju i natjerati Izrael da odgovara za zlodjela

Najčitanije objave

Palestinska zajednica u Bosni i Hercegovini u saopćenju za javnost oštro je osudila odluku Izraela da ukine osnovne potrepštine palestinskim građanima u Pojasu Gaze, uključujući vodu, struju, hranu, medicinske zalihe i gorivo, što je flagrantno kršenje međunarodnog i humanitarnog prava, ženevskih konvencija i obaveza Izraela.

– Svjedoci smo da međunarodna zajednica i zapadne zemlje, uključujući i Evropsku uniju, podržavajući nastavak izraelske agresije na Pojas Gaze, pomaže izraelskom okupatoru da nekažnjeno intenzivira brutalne masakre nad bespomoćnim palestinskim civilima, uključujući djecu, žene, novinare i medicinsko osoblje – navela je Palestinska zajednica u BiH.

Pozvali su Vijeće sigurnosti, generalnog sekretara UN-a i sve države članice da, kako su istakli, preuzmu obaveze prema Povelji UN i međunarodnog prava i odmah zaustave agresiju te natjeraju Izrael da odgovara za sva počinjena zlodjela.

-Palestinski narod neće odstupiti od odbrane svojih prava i prava na svoju nezavisnu, suverenu državu – poručili su iz Palestinske zajednice u BiH u saopćenju za javnost.

Pozvali su također medije da se ograde od, kako su naveli, širenja lažnih vijesti i propagande izraelske vojske “čiji je cilj da izjednače žrtvu i agresora jer već 75 godina, na očigled cijelog svijeta, izraelska okupatorska vojska provodi brutalno istrebljenje palestinskog naroda, otimanjem zemlje, ubistvima žena i djece, novinara, zdravstvenih radnika i humanitaraca”.

Najnovije objave