Utorak, 30 Aprila, 2024

Zakon o sprječavanju sukoba interesa usaglasiti sa standardima EU

Najčitanije objave

Ministar pravde BiH Josip Grubeša boravio je u službenoj posjeti Ljubljani gdje je održao sastanak s ministrom za javnu upravu Republike Slovenije Boštjanom Koritnikom, a tokom sastanka dotaknuli su se brojnih pitanja iz djelokruga rada dva ministarstva, s posebnim naglaskom na pitanje reforme javne uprave i Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

Grubeša je upoznao sagovornike s aktivnostima i radom Ministarstva pravde BiH s osvrtom na zakonska rješenja i prilagodbe koje je BiH obavezna napraviti na putu ka članstvu u Evropsku uniju. Podsjetio je da je reforma javne uprave među 14 prioriteta koje je Evropska unija stavila pred Bosnu i Hercegovinu kao ključna pitanja vezana za kandidacijski status. Između ostalog, spomenuo je projekte reforme javne uprave u kojima je sudjelovalo Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine, a čiji je cilj bio da se kroz njih analiziraju problemi koje stvara korupcija u radu javnih službi, promoviraju etička načela i principi dobre uprave i državne službe.

Razgovarali su i o Zakonu o sukoba interesa, a Grubeša istaknuo je da na tom zakonu njegovo ministarstvo aktivno radi u koordinaciji sa Evropskom komisijom. Također, prilikom usuglašavanja teksta zakona sa standardima EU, jedna od preporuka SIGMA-e bila je da konzultiraju i slovenski zakon o sukobu interesa, zbog čega izuzetno cijeni priliku da mogu o tome detaljnije razgovarati i razmjeniti mišljenja.

Koritnik je iskazao svoju podršku Bosni i Hercegovini na njenom putu ka punopravnom članstvu u EU, a obje strane izrazile su želju za nastavak i jačanje već dobre suradnje, saopćeno je iz Ministarstva pravde BiH.

Najnovije objave