Utorak, 30 Aprila, 2024

Plaće u zemljama bivše SFRJ: U Makedoniji najmanje, u Sloveniji najveće. BiH pri dnu

Najčitanije objave

U martu ove godine, prosječna neto plaća u Bosni i Hercegovini iznosila je 644 eura. U usporedbi s istim mjesecom prethodne godine, prosječna neto zarada je nominalno porasla za 15,4 posto, a realno za 4,6 posto.

Najveća prosječna plaća među zemljama bivše Jugoslavije u martu bila je u Sloveniji, iznosila je 1.423 eura. S druge strane, najmanja prosječna plaća zabilježena je u Sjevernoj Makedoniji s iznosom od 568 eura.

U Hrvatskoj, prosječna neto zarada po zaposlenom za mart 2023. godine iznosila je 1.130 eura, što je nominalno povećanje od 11,9 posto, dok je realno povećanje iznosilo 1,1 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine. Također, zabilježen je i realni rast plaća u Bosni i Hercegovini od 4,6 posto, dok su plaće u Srbiji, Sloveniji i Sjevernoj Makedoniji realno niže u odnosu na isti period prethodne godine.

U Srbiji, prosječna neto plaća za ožujak iznosila je 729 eura, što predstavlja nominalno povećanje od 14,5 posto, ali realno smanjenje od 1,5 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

U Crnoj Gori, prosječna neto zarada za ožujak iznosila je 781 euro. U odnosu na isti mjesec prethodne godine, prosječna plaća je nominalno porasla za 10,9 posto, dok je realno povećanje iznosilo 0,4 posto.

U Sjevernoj Makedoniji, prosječna neto plaća za ožujak iznosila je 568 eura, što predstavlja nominalni rast od 12,4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, ali realno smanjenje od 2,0 posto.

Najnovije objave