Utorak, 30 Aprila, 2024

Predstavnici RS ponovo prijete blokadom državnih institucija

Najčitanije objave

Predsjedavajuća Predsjedništva BiH, Željka Cvijanović, je izjavila da bi predstavnici RS mogli obustaviti svoje sudjelovanje u organima BiH ako se nastavi blokada projekata koji su delegirani na nivou BiH za realizaciju. Ona je naglasila da Ministarstvo inostranih poslova (MIP) i dalje izbjegava institucije RS i Kabinet srpskog člana Predsjedništva, te da je bezuspješno pokušavala postići dogovor.

Predsjednik RS, Milorad Dodik, je izjavio da se pokušava ponovo uspostaviti stereotip da je RS kriva za sve, te da se i dalje zalaže da stranci ne sudjeluju u donošenju odluka. Dodao je da je ekonomska situacija u RS stabilna.

Dodik tvrdi da Zapad traži od RS-a da bezuvjetno slijedi odluke EU kao njezin podanik, i da se traži da se uvedu sankcije, te dodaje da se ruši unipolarni svijet koji su do sada predvodile SAD. Rekao je da postoji opozicijska struktura u RS-u koja pokušava pobjeći od raskola i plasirati lažne vijesti, te da se opozicija nikad nije izjasnila o nezavisnosti RS-a.
Ponovio je da će RS odbiti da uvede sankcije Rusiji iako to od nje zahtijeva EU.

On je rekao da BiH neće ići u NATO, te je ponovio da BiH može da samo sarađuje s tom vojnom organizacijom.

Rekao je da će pokušati da ubijedi Cvijanovićevu da se više ne usvajaju dokumenti o saradnji s NATO i da se obustavi učešće u vojnim vježbama sa svima dok traje rat u Ukrajini.

Cvijanovićeva je najavila je da bi već početkom ljeta sve trudnice u Republici Srpskoj mogle imati pristup prenatalnim testovima, jer se ušlo u završnu fazu ove inicijative.

“Od prvobitne ideje da mogućnost testiranja imaju trudnice starije od 35 godina i one koje imaju određene indikacije došlo je do ideje da prenatalni testovi budu omogućene svim trudnicama bez obzira na godine i indikacije”, rekla je ona i dodača da se došlo do faze kada se može raspisati javni poziv za izbor referentne institucije koja bi radila testove, a uzorci će biti uzimani u Univerzitetskom kliničkom centru RS u Banjaluci.

“Očekujemo da bi 1. jula mogli omogućiti trudnicama testove”, istakla je Cvijanovićeva.

Najnovije objave