Utorak, 30 Aprila, 2024

Jasna Diklić objavila knjigu „Zapisi s Marindvora“

Najčitanije objave

Naša proslavljena glumica Jasna Diklić objavila je knjigu pod nazivom „Zapisi s Marindvora“. Radi se o veoma zanimljivoj zbirci kolumni koje Diklić objavljuje na portalu radiosarajevo.ba od 2020. godine. U njenim kolumnama Sarajevo je česta inspiracija.

„Previše sam vezana za svoje Sarajevo, a pri tome idealistički razmišljam o dobroti i istini u ljudima“, kazala je Diklić i dodala da joj je jedna od dražih njenih kolumni objavljena u ratnom Oslobođenju.

„Ja sam u ratu napisala jedan tekst za Oslobođenje, o tome kako je balkon mog stana gledao na jednu ulicu koja je jako mala, brzo se pređe, u samo par koraka. Kao dijete sam išla u školu preko puta, i tu se igrala na livadi. Ta ulica se u ratu nije mogla prijeći pet godina od snajperista sa jevrejskog groblja. Kad samo izađem na balkon, prolazili su meci. Ja sam se pitala, ko su ti ljudi koji gore sjede na tom jevrejskom groblju i pucaju na sve što se miče u toj maloj ulici. Je li moguće da oni imaju ruke kao ja, noge, oči, glavu. Onda sam pokušala da istražim u knjigama supruga koji je bio psihijatar. Šta se u stvari dešava s tim ljudima, oni su tako indoktrinirani i obučeni da oni samo imaju metu, a ne živo biće. I to je strašno“, kazala je Diklić medijima komentarišući inspiraciju za svoje kolumne.

Knjigu koju izdaje Radio Sarajevo i Most Art Jugoslavija možete kupiti u knjižari Buybook u Sarajevu po cijeni od 15 KM: https://www.mostart.co.rs/

Najnovije objave