Utorak, 30 Aprila, 2024

Sve blagodati oraha

Najčitanije objave

Orasi, kao i drugi orašasti plodovi, sadrže polifenole, spojeve koji imaju zaštitni učinak u tijelu – pomažu neutralizirati nestabilne molekule koje češće zovemo slobodnim radikalima. Oni povećavaju antioksidativni kapacitet i tako naše stanice štite od oštećenja.

Osim toga, orasi su prepuni vlakana, a prehrana bogata vlaknima povezana je s nižim rizikom od razvoja raznih kroničnih bolesti, uključujući bolesti srca i dijabetes. Također, vlakna su odlična za regulaciju i pravilan rad probave.

Također, orasi sadrže važne fitokemikalije, kao i velike količine višestruko nezasićenih masti koje su dobre za zdravlje i funkciju mozga. Omega-3 masne kiseline smanjuju oksidativni stres u mozgu, pomažu u stvaranju novih poveznica, poboljšavaju pamćenje. One su važne i za pravilan rad središnjeg živčanog sustava.

Orasi su odlični sirovi, sami ili uz neko voće poput jabuka i banana. Mnogi ih nasjeckaju pa dodaju salatama, žitaricama, jogurtu… Stavljaju ih u razne slatke delicije, u kruh, likere prave od njih itd. Orasi su zbilja svestrani, a uz to su i vrlo zdravi.

Ako kupujete neoljuštene orahe, potražite one bez pukotina ili rupa. Oljušteni orasi dobre kvalitete i okusa su puni i hrskavi. Ukoliko izgledaju smežurano, bolje da ih ne kupujete.

Orasi mogu stajati mjesecima ako ih čuvate pravilno. Orahe u ljusci čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi na hladnom i tamnom mjestu – stajat će tako bez problema najmanje tri mjeseca.

Oljuštene orahe je najbolje držati u hladnjaku u dobro zatvorenoj posudi, jer će na taj način ostati dobri čak šest mjeseci.

Najnovije objave