Nedjelja, 10 Decembra, 2023

Pronađen objekt stariji od čovječanstva. Ko su graditelji od prije 500.000 godina?

Najčitanije objave

Par isprepletenih trupaca koji su ostali nevidljivi sunčevim zracima pola milijuna godina predstavljaju jedno od najfascinantnijih otkrića arheologije. Ovi artefakti, otkriveni 2019. godine na slapovima Kalambo u Zambiji, pružili su istraživačima izvanredan uvid u drvenu tehnologiju srednjeg paleolitika u Africi, razdoblje poznato po brzom napretku u kamenim alatima.

Osim što su prethodili Homo sapiensu, ovi trupci također izazivaju temeljne pretpostavke o našim drevnim precima kao nomadima koji love ili skupljaju hranu s primitivnim alatima. Tim istraživača zaključio je da su ovi drveni predmeti bili dio neke strukture, možda platforme ili građevine. Ovo otkriće mijenja konvencionalnu sliku ljudske evolucije i sugerira da su naši preci koristili svoju inteligenciju, maštu i vještine kako bi stvarali nešto potpuno novo i veliko od drveta.

Iako tragovi obrade drveta od strane hominina iz srednjeg pleistocena rijetko preživljavaju, predmeti iz kamenog doba izrezbareni od drveta pružaju dragoceni uvid u njihovu tehnologiju. Međutim, takvi predmeti rijetko preživljavaju stoljeća, a najstariji primjer stolarije pronađen u Izraelu datira se na gotovo 800 tisuća godina.

Slapovi Kalambo su rijetko nalazište koje je sačuvalo ove drevne artefakte. Poplave su tijekom vremena taložile slojeve sedimenta, čuvajući tragove arheologije između njih. Iskapanja na tom mjestu su pronašla urezane drvene predmete, a metode datiranja sugeriraju da su stari najmanje 110 tisuća godina.

Najfascinantnije otkriće su dva trupca izrađena od vrbe koji su izgledali kao da su bili dio neke građevine. Svaki trupac bio je duži od metar, sa znakovima sjeckanja, struganja i možda čak paljenja. Iako svrha ovih predmeta nije potpuno jasna, istraživači smatraju da su bili strukturalni elementi.

Analize su pokazale da su ovi predmeti datirani na oko 450 do 500 tisuća godina unatrag, što ukazuje na to da su stvoreni znatno prije pojave Homo sapiensa. Ovo otkriće sugerira da su tvorci ovih struktura možda bili naseljeni na tom području ili su barem često dolazili tamo kako bi obavljali svoje svakodnevne aktivnosti.

Slapovi Kalambo, s svojim prirodnim ljepotama i resursima, privukli su naše drevne pretke, a ovo otkriće nas približava njihovom načinu života i razmišljanju. Larry Barham, voditelj istraživanja tehnologije kamenog doba na Sveučilištu Liverpool, zaključuje da su ovi ljudi bili sličniji nama nego što smo mislili, koristeći svoje vještine i inteligenciju kako bi preoblikovali svoje okoline kako bi si olakšali život.

Najnovije objave