Petak, 2 Juna, 2023

Potpisan tri sporazuma o grantu Evropske unije ukupne vrijednosti od 43,8 miliona eura

Najčitanije objave

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora, Zoran Tegeltija, i direktorica Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH, Manuela Naessl, danas su u Sarajevu potpisali tri sporazuma o grantu Evropske unije ukupne vrijednosti od 43,8 miliona eura.

Ovim potpisivanjem osigurana su bespovratna sredstva iz fondova EU kako bi se pružila finansijska podrška za radove na dionicama autoputa Rudanka – tunel Putnikovo brdo i tunel Putnikovo brdo – petlja Medakovo.

Također, potpisan je i ugovor o grantu kojim EU pruža finansijsku podršku za projekt vodosnabdijevanja u Visokom. Ceremoniji potpisivanja prisustvovao je i specijalni predstavnik Evropske unije za BiH i šef Delegacije EU u BiH, ambasador Johann Sattler.

Ovi sporazumi predstavljaju važan korak u unapređenju infrastrukture i kvalitete života građana Bosne i Hercegovine. Bespovratna sredstva iz fondova EU omogućit će realizaciju ključnih projekata, poput izgradnje autoputa i poboljšanja vodosnabdijevanja u Visokom. Ova finansijska podrška doprinijet će razvoju infrastrukture i stvaranju povoljnijeg okruženja za investicije, što će imati pozitivan utjecaj na gospodarski rast i održivi razvoj zemlje.

Potpisivanje ovih sporazuma još jednom ističe važnost saradnje između Bosne i Hercegovine i Evropske unije u postizanju zajedničkih ciljeva i unaprjeđenju životnih uvjeta građana.

Najnovije objave